IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори са заявили интерес към изграждането на нови мостове над Дунав

За строителството на съоръженията между България и Румъния ще се разчита на публично-частно партньорство, заяви Пламен Орешарски

13:55 | 17.01.14 г. 3
<p>
	Пуснатият в експлоатация миналата година Дунав мост 2. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пуснатият в експлоатация миналата година Дунав мост 2. Снимка: Ройтерс

Проявен е интерес от румънски и от български инвеститори за изграждането на нови три моста между България и Румъния над река Дунав. Това заяви в рамките на парламентарния контрол премиерът Пламен Орешарски след въпрос на народния представител от ГЕРБ Стефан Господинов.

„Новите мостове на река Дунав при Силистра – Кълъраш, Оряхово - Бекет и  Никопол – Турну Мъгуреле са включени в плана за действие на Европейската комисия за изпълнение на стратегията на ЕС за Дунавския регион и са определени като ключови за региона”, заяви Орешарски.

Той обясни обаче, че и трите моста на Дунав засега не могат да бъдат финансирани от европейските фондове. „Това ни принуждава да търсим други форми, най-вече публично-частно партньорство”, заяви премиерът.

В следващите месеци предстои смесено заседание на правителствата на България и Румъния, на което ще бъдат обсъдени бъдещите планове за сътрудничество между двете страни.

Премиерът допълни, че при него вече е достигнала сигурната информация, че е проявен интерес от частни инвеститори, които са готови на разговори за изграждането на мостовете.

Орешарски подчерта, че на този етап не може да се ангажира с каквито и да е било срокове за завършване на проектите, по които ще се работи в " неопределено бъдеще“.

Припомняме, че в средата на ноември 2013 година президентът Росен Плевнелиев се застъпи за изграждането на трети мост на река Дунав, като подписа декларация за сътрудничество с румънската страна за изграждането на съоръжение при Силистра-Кълъраш.

Тогава стана ясно, че евентуално трети мост между България и Румъния може да бъде финансиран по линия на новия инструмент „Свързана Европа“, чиято стойност е 30 млрд. евро за периода 2014 – 2020 година.

През последните месеци все по-активно се коментира изграждането на нов мост над Дунав между градовете Силистра и Кълъраш. Темата беше обсъдена и по време на срещата на Плевнелиев и румънския му колега Траян Бъсеску през юни 2013 г., когато се проведе 18-а среща на държавните глави на страните от Централна и Източна Европа .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 10 години
Мизантропа и аз не бях съгласен да се строи Тракия след Пловдив.Не искам и метро и оковръсно на София.Не искам и Струма.Анадънму
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Прочети статията, преди да коментираш! Идеята е частен инвеститор да изгради моста и той да събира таксите за преминаване.Една от причите България да е бедна е че изолирани физически от съседите си! Нямаме нито една магистрална връзка, а с Румъния до сега имахме само един мост и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 11
misanthrope
преди 10 години
На който му трябва мост, да строи. Аз не съм съгасен да се вземат пари от моите данъци за това Има Русе, има Видн, има ферибот на Оряхово нема нужда повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още