IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ед. Стойчев: Закриване на комисията по стоковите борси не е обсъждано

Предложението противоречи на редица закони, коментира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища

11:31 | 28.01.14 г.
Ед. Стойчев: Закриване на комисията по стоковите борси не е обсъждано

Идеята за закриване на Държавната комисия по стоковите борси и тържища не е била обсъждана с работещите там, заяви в ефира на Bulgaria On Air нейният председател Едуард Стойчев.

За проекта за изменение на Закона за стоковите борси и тържища работещите в комисията разбрали от медиите. Предложението е функциите на комисията да бъдат поети от Министерството на икономиката, което със съдействието на  Агенцията по храните и Комисията за защита на потребителите да извършва проверките на тържищата, издаването и отнемането на лицензи и т.н.

Стойчев коментира, че по този начин се нарушават редица закони, сред които и този за конфликт на интереси. Той допълни, че в момента Комисията е на подчинение на министър-председателя и той реално има контролна функция. С подготвяната промяна тази функция ще се размие, тъй като с новия закон следва да работят две министерства и няколко администрации.

Като пример Стойчев посочи, че служителите на Агенцията по храните са на подчинение на земеделския министър, които при влизане в сила на променения закон би следвало да отговарят и в Министерството на икономиката.

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища посочи още, че ръководената от него структура е много по-ефективна в сравнение с агенцията по храните. „Агенцията по храните с 1000 инспектори са извършили 4 хиляди проверки за миналата година, а ние с 30 човека сме извършили 600 или пет  пъти повече,“ заяви Стойчев.

Той допълни, че при извършвана проверка  от негови инспектори се затварят нерегламентирани тържища и борси, което не се случва при провеждани от други структури проверки и това е показателно за ефективността им.

Стойчев подчерта, че многократно е предлагал оптимизиране на съвместната дейност с Агенция „Митници“ чрез промяна на потока на информация. По думите му резултатите биха били много по-добри, ако не комисията подава данни какви стоки са влезли в страната, а обратно- Агенция „Митници“ да информира водената от Стойчев структура, която впоследствие да назначи проверка при съмнение за нередности.

Стойчев посочи, че в проекта на новия закон не са включени регистрираните през миналата година 600 обекта за търговия на храна, които продават стоките извън стоковите борси и тържища. Той посочи, че ще търси разговори с всички заинтересовани лица от подготвяната промяна на Закона за стоковите борси и тържища.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още