IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Греков: България е "разграден двор" за некачествени плодове и зеленчуци

Проверките по борсите ще продължат поне още месец, увери земеделският министър

17:20 | 03.07.13 г. 3
Греков: България е "разграден двор" за некачествени плодове и зеленчуци

България е превърната в „разграден двор” в последните години за навлизането на голямо количество некачествена земеделска продукция, коментира ресорният министър Димитър Греков ситуацията в сектора след протести на зеленчукопроизводители срещу ниските изкупни цени на продукцията им.

Именно това показали и днешните проверки в няколко тържища и борси – в Огняново, Кърналово, Първенец, в „Слатина” и „Дружба”, предаде Dnes.bg.

Проверките установили партида от 10 тона некачествени домати, внос от Гърция, за българския пазар. Освен това са констатирани нарушения както на митническите тарифи, така и на финансовите документи на продуктите, които се предлагат на нашите зеленчукови борси.

Групите на границата и на борсите са организирани с помощта на Министерството на финансите, на МВР и Българската агенция по безопасност на храните.

Греков отчете, че в резултат почти е изчезнала стоката с гръцки произход на тези борси и в момента се търгува само българска продукция. По думите му обаче това са временни мерки, които ще решат въпроса за момента.

„Благодарение на това, че винаги досега така сме решавали „пожарникарски” въпросите „ден за утре”, не се е постигнал траен ефект“, отбеляза той. Затова днес на заседанието на Министерския съвет е било предложено да се разработи система от дългосрочни мерки за вноса, износа и преминаването на селскостопанска продукция и храни през територията на България. Проверките по борсите ще продължат поне още месец.

Никой не е обръщал внимание на зеленчукопроизводителите 23 години и това е тежко наследство, заяви Греков. По думите му ескалират и проблеми, свързани с други производства, в които „хората не могат да се обединят и да предложат конкурентоспособна продукция”.

Именно това според министъра е основна слабост, затова в бързи срокове ще бъде създадено звено, което да направи анализ и да помогне на стопаните за износа на продукцията им.  Греков е категоричен, че към българската земеделска продукция има интерес.

За следващия програмен период финансирането на Програмата за развитие на селските райони обаче ще е доста по-ниско от досегашното. Това потвърди вицепремиерът Зинаида Златанова, която уточни, че това се отнася за всички държави-членки и е израз на политиката на ЕС към икономика на знанието, иновации, технологии и инвестиции в градска среда. Златанова обаче каза, че не може да каже с колко по-малко ще са средствата, защото финансовият модел на разпределение между оперативните програми все още не е обсъждан в правителството.

Програмата за регионално развитие също ще е фокусирана към по-малко населени места отпреди, отново по указание на Брюксел. Стремежът на правителството ще е обаче да няма „бели петна” по картата на България, както било в момента.

Златанова съобщи, че в името на прозрачността на сайта на Министерския съвет се публикуват изпълнителите на договорите по всички оперативни програми в частта „дейности по информация и публичност” или комуникационните планове на оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони от началото на 2007 година до 22 май 2013 година. Общата стойност на комуникационните планове е 80 222 084 евро. Разходите са за програмно време в различни медии, рекламни материали, информационни кампании и др. (Повече за тях вижте в анализа на Investor.bg).

Кабинетът предвижда за новия програмен период 2014-2020 година да бъде изработено общо лого за оперативните програми. Очакванията са разходите за него да не надхвърлят 20 000 лева – за провеждането на конкурс и за награден фонд. За първо място в конкурса наградата ще бъде 5 000 лева и тридневно пътуване за двама до Брюксел. Амбицията на кабинета е българското лого да е най-хубавото в Европа.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
kane
преди 10 години
Еми то тва е капитализма бе братя/сестри!Това е "свободния пазар" това е "либерализмъ"Да може всеки да прави всичко и да няма държава която да защити потребителя децата. гражданина!За да може "бизнеса" да печели и да не плаща данъци или ако плаща да е ако може 10% плосъкХъ, хъ, хъубиват ви с некачествени стоки, храни, вода, въздух, радиация, химикали, лекарства и важното е само че някой тарикат някъде прави печалба "скрит" зад бизнеса си... Омръзна ми да слушам за "бизнес средата", "продуктивността" "БВП" и тем подобни огъзващи народа наред с децата си за да може богатите да стават по-богати с цената на всичкоСтигаСтига тарикати. Ясно е всичкоСамо силно прогресивни данъци са решението за силна и стройна държавна система и социално обществоКойто неразбира написаното е слабоумен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Искренно ме кефи, как нещо се *** толкова повече, колкото повече го "оправят"! След което вече почти естественно се налага допълнително "оправяне" и положителната обратна връзка вече си работи за генератора на загуби...Като се сетя, че преди 5г обясняваха как ще привлекат ЧИ след сериозен ремонт на "правилата" (закони, наредби, данъци, такси, режими и т.н.) и те резултатно си спряха == 0Сега обясняват че е заради кризата, ама тя е по целия свят, а там срива на ЧИ е 10-20 пъти по нисък... Абе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 10 години
как месец бе ? Тия еничарите от агенцията по храните вместо да ги пращате да тровят дет има български производители ги пращайте и всичко дет е внос да стане немедленно опасно и вредно за българското здраве - пръскано с вредни от най вредните химикали и отрови .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още