IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР започва проверка на "Топлофикация София" за сметките за парно

Започнали са проверки и по условията на лицензията и по начина на присъединяване на нови абонати и изкупуване на съоръжения

12:44 | 28.01.14 г.
ДКЕВР започва проверка на "Топлофикация София" за сметките за парно

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) извършва в момента три проверки на "Топлофикация София", една от тях - за сметките за топлоенергия, започва от днес. Това съобщи пред журналисти Еленко Божков, член на комисията, цитиран от БТА.

Другите две проверки, които са започнали в предишните седмици, са проверка по условията на лицензията и проверка по начина на присъединяване на нови абонати и изкупуване на съоръжения, съобщи Божков.

По данни на ДКЕВР жалбите към столичната топлофикация са се увеличили значително през миналата 2013 година и са общо 13 087, докато през 2012 г. са били 3 887.

Жалбите поради несъгласие с начислени суми за топлинна енергия през 2013 г. са 7 526, докато за 2012 г. са били 2 683, сочат данните на ДКЕВР. Жалбите за несъгласие с начислени суми за сградна инсталация през миналата година са 2 226, през 2012 г. са били 783, показва статистиката на регулатора. За качеството на услугата има 440 жалби през 2013 г., докато през 2012 г. те са били 84, показват още данните, събрани от комисията. От всички жалби три четвърти са заради сметките, коментира Еленко Божков.

По данни на столичната топлофикация пък жалбите през миналата 2013 г. са били около 8 000. Те са нараснали спрямо 2012 г., защото миналата зима имаше като цяло проблем с януарските сметките за енергия заради по-високите цени, коментираха от пресцентъра на столичното топлофикационно дружество. Миналата година столичната топлофикация имаше 15 проверки, включително и от Сметната палата, одит на Столична община, а има и решение на Софийска градска прокуратура, според което няма данни за извършено нарушение от страна на дружеството, добавиха от столичната топлофикация. От там допълват, че правят собствена проверка на всички сметки над 300 лв. и няма установени грешки или нередности.

В отговор на въпрос защо "Топлофикация София" е оттеглила от ДКЕВР през миналата седмица предложението си за промяна на общите си условия, от пресцентъра на дружеството заявиха, че това се е наложило заради промените, които се готвят в Закона за енергетиката, както и оттеглената от министър Драгомир Стойнев нова наредба за топлофикация, която обаче предстои да влезе в сила от 1 юни.

За да не се объркват нашите клиенти от непрекъснатите промени и за да не се случват тези промени по време на отоплителния сезон, ние оттеглихме предложението си, обясниха от топлофикация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още