fallback

Темата за парк "Странджа" влиза в парламента

Трима министри ще обясняват дали защитената територия ще бъде застроена

11:24 | 29.01.14 г. 2

Темата за парк "Странджа“ влиза и в парламента. По предложение на депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Лиляна Павлова народните представители ще изслушат министрите на околната среда Искра Михайлова, на регионалното развитие Десислава Терзиева и на инвестиционното проектиране Иван Данов за предприемането на спешни мерки, които да предотвратят презастрояването на природния парк и наказателни мерки от страна на Брюксел за неспазването на европейското законодателство, които ще последват от това.

Ненков поиска изслушването да е точка първа в дневния ред на Народното събрание утре, но само неговите съпартийци го подкрепиха и така предложението му не мина.

БСП и ДПС обаче се съгласиха такова изслушване да има, но то да стане в петък от 9 часа, по идея на левия Петър Курумбашев. Въпреки това той коментира, че ГЕРБ е партията, „която внесе един от най-мазните, лобистки закони за горите през 2012 г., заради което хората излязоха на улицата".

„Това е партия, която даде разрешение за проучване и добив на шистов газ без разрешение, и това е партията, която внесе законопроект за това в България да се гледа ГМО. Но трябва да се поощри вашето израстване и наистина да има изслушване”, заяви той.

Припомняме, че след решение на Върховния административен съд от януари община Царево вече има действащ общ устройствен план, а приемането му се забави с около 5 години. Това предизвика недоволството на природозащитни организации, като една от критиките им е, че планът няма екологична оценка и дава възможност защитената територия да бъде застроена.

Зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев заяви вчера, че екооценка за Странджа е направена през август 2008 г. и тя предвижда мерки за защита на околната среда. В бъдеще, ако има сериозни притеснения за реализацията на този общ  устройствен план, може да се иска неговото изменение, обясни Георгиев.

Междувременно Коалицията “За да остане природа в България” поиска от българския и Европейския парламент спешни мерки срещу възможността за застрояване и организира протести в страната.

В съобщение на Върховния административен съд се твърди, че са несъстоятелни информациите, според които влезлият в сила общ устройствен план на община Царево ще открие пътя за бетонирането на Странджа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:02 | 06.09.22 г.
fallback