IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват протести в четири града срещу застрояването на парк „Странджа”

Според зам.-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев няма законно основание за нова екооценка на природния парк

10:07 | 28.01.14 г. 1
Започват протести в четири града срещу застрояването на парк „Странджа”

Протести за спасяването на Странджа в София, Пловдив, Бургас и Русе започват тази вечер. Коалицията “За да остане природа в България” поиска от българския и Европейския парламент спешни мерки срещу възможността за застрояване. Екоактивистите настояват за промени в Законите за устройство на територията и на Черноморското крайбрежие. Те поискаха още персонални промени в регионалното и в екоминистерството, съобщи БНТ.

Андрей Ковачев от партията на „Зелените” също потвърди за предстоящите протести в защита на природния парк, насрочени за 18 часа тази вечер.

„По време на Тройната коалиция е приет планът да бъде застроена почти цялата крайбрежна ивица на община Царево. Недопустимо е общите устройствени планове да регулират тези неща. Законът е категоричен, че на територията на парк „Странджа” може да има само земеделски гори и води”, подчерта той пред Нова телевизия.

Според заместник-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев няма законно основание за нова екооценка за „Странджа”. „Абсурдно е ние да сме против това общините да имат общ устройствен план. Оценката вече е направена през август 2008-а година. Тя предвижда мерки за защита на околната среда и на местообитанията на редките и защитени видове в парка”, каза пред „Здравей, България” Георгиев.
 
„Имаме произнасяне на Върховния административен съд. Аз не мога да коментирам тези решения, според които заповедта е законосъобразна”, заяви Георгиев. Той допълни, че общата леглова база е в пъти по-малка от коментираните 75 000 легла. Всъщност става въпрос за около 20 000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Ани Василева
преди 10 години
Поредния предизборен митинг на "зелените". Ясно е, че сега целта са им евро изборите. Ясно, защото от там идват много пари по еко програми, милиони. Замаскиран граждански протест, а в действителност - политически митинг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още