IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темата за парк "Странджа" влиза в парламента

Трима министри ще обясняват дали защитената територия ще бъде застроена

11:24 | 29.01.14 г. 2
Темата за парк "Странджа" влиза в парламента

Темата за парк "Странджа“ влиза и в парламента. По предложение на депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Лиляна Павлова народните представители ще изслушат министрите на околната среда Искра Михайлова, на регионалното развитие Десислава Терзиева и на инвестиционното проектиране Иван Данов за предприемането на спешни мерки, които да предотвратят презастрояването на природния парк и наказателни мерки от страна на Брюксел за неспазването на европейското законодателство, които ще последват от това.

Ненков поиска изслушването да е точка първа в дневния ред на Народното събрание утре, но само неговите съпартийци го подкрепиха и така предложението му не мина.

БСП и ДПС обаче се съгласиха такова изслушване да има, но то да стане в петък от 9 часа, по идея на левия Петър Курумбашев. Въпреки това той коментира, че ГЕРБ е партията, „която внесе един от най-мазните, лобистки закони за горите през 2012 г., заради което хората излязоха на улицата".

„Това е партия, която даде разрешение за проучване и добив на шистов газ без разрешение, и това е партията, която внесе законопроект за това в България да се гледа ГМО. Но трябва да се поощри вашето израстване и наистина да има изслушване”, заяви той.

Припомняме, че след решение на Върховния административен съд от януари община Царево вече има действащ общ устройствен план, а приемането му се забави с около 5 години. Това предизвика недоволството на природозащитни организации, като една от критиките им е, че планът няма екологична оценка и дава възможност защитената територия да бъде застроена.

Зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев заяви вчера, че екооценка за Странджа е направена през август 2008 г. и тя предвижда мерки за защита на околната среда. В бъдеще, ако има сериозни притеснения за реализацията на този общ  устройствен план, може да се иска неговото изменение, обясни Георгиев.

Междувременно Коалицията “За да остане природа в България” поиска от българския и Европейския парламент спешни мерки срещу възможността за застрояване и организира протести в страната.

В съобщение на Върховния административен съд се твърди, че са несъстоятелни информациите, според които влезлият в сила общ устройствен план на община Царево ще открие пътя за бетонирането на Странджа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
тези ще си реализират всички дреболии в полза на обещаното на големите, а за маймуните наистина нищо няма да може!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Ами Данчо Цонев докато не си реализира парцелчето на Силистар нема да миряса! Некак си не му отива такъв едър челеби, депутат геби, да прибира само дребни левчета за преминаване и паркинг от нивичката... хаха!А и некои докато избият загубите от Златна Перла... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още