IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарското правило увеличава осезаемо пенсиите за 50 хил. души

Всички останали ще получат нищожно увеличение, изчисли управителят на НОИ Бисер Петков

18:07 | 06.02.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Швейцарското правило увеличава осезаемо пенсиите за 50 хил. души

Около 50 хиляди български пенсионери ще получат между 50 и 70 лева увеличение на пенсиите от 1 юли след прилагането на „швейцарското правило“ в Кодекса за социално осигуряване. Всички останали ще получат нищожно увеличение – от 5 до 14 лева, каза управителят на НОИ Бисер Петков пред БНТ, като уточни, че разликата в пенсиите, получила се след замразяването им през 2009 г., ще се намалява постепенно чрез ежегодното им осъвременяване.

В бюджета на държавното обществено осигуряване за тази година е предвидено разходите за пенсии да бъдат с малко повече от 400 милиона в сравнение с миналата година. В това число са предвидени и 120 милиона за осъвременяване.

“Общото увеличение на средната пенсия е от порядъка на 14 лева, като, разбира се, това е средно и при всеки отделен пенсионер увеличението ще бъде различно.”

Въпреки че се очаква годината да бъде по-напрегната заради замразяването на условията за пенсиониране за стаж и възраст, от НОИ не очакват планираният дефицит в бюджета на държавното обществено осигуряване да бъде надвишен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
rumen221
преди 10 години
Г-н Петков- - "НЕ РЪЖИ" е божия заповед...- "Около 50 хиляди български пенсионери ще получат между 50 и 70 лева увеличение на пенсиите от 1 юли след прилагането на швейцарското правило..."- НЕ СЕ КАЧВАТ ПЕНСИЙТЕ А "ТАВАНА" ПОРАДИ ПО-ВИСОКИЯ ОСИГУРИТЕЛЕН ДОХОД...Или не лъжеш ти а автора....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още