IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Турция ще обсъждат проблемите на превозвачите на 21 февруари

На 30 януари 2014 г. турската страна обяви за невалидни предоставените разрешителни за българските превозвачи

17:34 | 08.02.14 г.
България и Турция ще обсъждат проблемите на превозвачите на 21 февруари

На 21 февруари в Анкара ще се проведе двустранната среща по проблема с разрешителните за превози, съобщават от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

“След многократно отправяни искания от българска страна за провеждането на двустранна среща турската страна официално потвърди, че такава ще се състои на 21 февруари 2014 г. в Анкара”, посочва се в съобщението.

По време на разговорите се очаква да бъдат уточнени квотите еднократни разрешителни за автомобилен превоз между двете страни, както и други въпроси от взаимен интерес, допълват от пресцентъра.

Двустранните отношения в областта на автомобилния транспорт между България и Турция са регламентирани от спогодба, подписана в Анкара на 16 април 1977 г. Съгласно този документ компетентните органи определят годишен контингент от разрешителни.

За последен път контингентът от разрешителни между двете страни, който се разменя на реципрочна основа, е договорен през 2012 г. - 250 000 транзитни разрешителни, 17 500 разрешителни „празен-пълен”, 32 000 разрешителни „пълен-пълен” и 1 100 разрешителни за/от трета страна.

На 30 януари 2014 г. турската страна обяви за невалидни предоставените разрешителни за българските превозвачи. Като ответна мярка българската страна обяви за невалидни разрешителните за турските превозвачи, считано от 00:00 ч. на 1 февруари 2014 г., припомня още министерството.

Междувременно българските превозвачи обявиха, че ще затворят граничните пунктове с Турция в понеделник, в 8 ч сутринта, ако дотогава съседката ни не инициира среща с транспортното министерство.

Считано от 1 февруари на турските превозвачи са издадени 11 000 еднократни разрешителни, които са им достатъчни за 40 дни, коментира Петко Ангелов от Националното сдружение на българските превозвачи. По думите му през това време трябва да се проведе двустранна среща, на която да бъде разгледан проблемът с квотите разрешителни, които си разменят двете страни. 

Според него няма как българската държава да им отпусне исканите от тях 125 000 разрешителни, които ще са им достатъчни за цяла година, защото това ще е нарушение на двустранните спогодби. Идеята им е да изхвърлят от турския пазар българските превозвачи, коментира Ангелов.

По думите му големите фирми нямат тези проблеми, защото използват многократни разрешителни, но са солидарни с малките, които заради недопускането им в Турция са пред фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още