IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния отхвърлят ролята на изкупителни жертви в ЕС

80 процента от българските имигранти в Германия плащат данъци и социални осигуровки, изтъква социалният министър Хасан Адемов пред немски медии

10:35 | 14.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България и Румъния отхвърлят ролята на изкупителни жертви в ЕС

Два от най-влиятелните германски вестници излизат днес с почти еднакви заглавия по повод вчерашната среща на българския министър на труда и социалната политика Хасан Адемов и румънския социален министър Мариана Къмпяну с германските министри на труда и социалните грижи Андреа Налес и на вътрешните работи Томас де Мезиер.

"Румъния и България отхвърлят ролята на изкупителни жертви" гласи заглавието в онлайн изданието на седмичника "Цайт". В материала се цитират думите на българския министър по повод дебата във Федералната република за бедните имигранти от България и Румъния, съобщи БТА.

Под заглавие "България и Румъния: Не искаме да бъдем изкупителни жертви" "Велт" публикува подробно резюме на позицията, изразена от Хасан Адемов по време на разговорите с неговите колеги. Адемов посочи, че след отпадането на ограниченията за достъп до европейския трудов пазар от 1 януари Румъния и България са попаднали във фокуса на германския дебат за имиграцията, съобщава "Велт".

„Не искаме да се превръщаме в изкупителни жертви", цитира вестникът думите на Адемов.

"Велт" цитира и данни, представени от Адемов, според които 80 процента от българските имигранти в Германия плащат данъци и социални осигуровки, а много квалифицирани специалисти през последните години напускат България, за да търсят реализация на Запад.

Има политически групировки, които преди европейските избори искат да експлоатират в своя полза темата за миграцията поради бедност, предава "Велт" думите на министър Адемов.

Четиримата министри са се обединили около становището, че свободата на движение в ЕС не бива да се поставя под въпрос, се отбелязва в публикацията.

Според информацията на "Велт" германското правителство подготвя пакет от мерки, с които да подпомогне германските градове, където проблемът с бедните имигранти е най-изострен. През март се очаква доклад на специалния комитет от заместник-министри по темата, припомня изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още