fallback

КЗК установи нова злоупотреба с господстващо положение на "Топлофикация-София"

Сигналът за проверката е подаден от Върховна административна прокуратура

12:38 | 17.02.14 г. 4

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини "Топлофикация-София" в злоупотреба с господстващо положение, съобщи БТА.

Злоупотребата може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара на услугата дялово разпределение на топлинна енергия в сгради - етажна собственост в София и да засегне интересите на потребителите, посочват от КЗК.

Производството на комисията е образувано след получен сигнал от Върховна административна прокуратура. В него са посочени аргументи за евентуално извършено нарушение на разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията от страна на топлопреносното дружество и дружествата за дялово разпределение на топлинна енергия. В сигнала се предлага КЗК да образува производство, в рамките на което да проучи поведението на предприятията при формиране на цените на услугата дялово разпределение на топлинна енергия в етажна собственост. 

В хода на производството регулаторът е извършил проверка в офисите "Топлофикация-София" и на топлинните счетоводители "Иста България" и "Техем Сървисис".

След анализ от КЗК твърдят, че едностранното определяне на еднакви цени за всички фирми за дялово разпределение от страна на "Топлофикация-София" води до премахване на ценовата конкуренция и засяга благосъстоянието на потребителите. Това води до по-ниско качество на услугата и лишава абонатите от възможността да изберат онзи доставчик на услугата, който би им предложил по-благоприятна цена. 

Според КЗК "Топлофикация-София" налага необосновани цени на дружествата за дялово разпределение на топлинна енергия, в резултат на което същите са поставени в неравностойно положение по отношение на техните разходи и начисляването на различна норма на възвращаемост.

В срок от 30 дни "Топлофикация" има право да представи писмени възражения по предявените твърдения, право на достъп до материалите по преписката и да поиска да бъде изслушана в открито заседание на КЗК.

Не за първи път комисията открива доказателства за господстващо положение на „Топлофикация – София“. През февруари 2013 година регулаторът наложи наказание на дружеството в размер на 338 хил. лева, след разследване по сигнал на фирмата „ПМУ Инженеринг“.

„Топлофикация – София“ тогава обжалва наложената санкция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:11 | 07.09.22 г.
fallback