IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в Закона за Сметната палата връщали колективната безотговорност

Одитиращата институция публикува становище по повод предложението на Йордан Цонев, внесено в парламента

15:10 | 19.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Промените в Закона за Сметната палата връщали колективната безотговорност

С промените в Закона за Сметната палата ще стане така, че непрофесионалисти ще одитират парите на данъкоплатците, а качеството на одитите ще се контролира от ръководство, от което също не се изискват професионални качества, пише в свое становище Сметната палата.

Според одитора предложението на депутата Йордан Цонев, внесено преди дни в деловодството на Народното събрание, е модел на „колективна безотговорност и междупартийните сделки, удобен за натиск и манипулиране“.

„Очевидно, целта е да се възстанови принципът на партийните квоти и в палатата да бъдат избрани предимно послушни „партийни секретари“, които не се интересуват от обективното и професионално одитиране, а от спазване на указанията на партийни централи“, допълват още от институцията.

Припомняме, че в края на миналата седмица в деловодството на парламента беше внесен проект, предвиждащ промени в структурата на Сметната палата. „Връщаме старата структура на платата и тя отново ще стане колективен орган", коментира тогава вносителят – депутатът от ДПС Йордан Цонев.

В момента Сметната палата се ръководи от един председател и двама заместници. Този модел преобладава в повечето страни от Европейския съюз, коментират днес от Сметната палата. Според ръководството й връщането на колективния модел противоречи и на решение на Конституционния съд от 2011 година.

„Предвидената в законопроекта деветчленна колегия ще излезе и многократно по-скъпа на данъкоплатеца в сравнение със сегашното тричленно професионално ръководство, поради неизбежните разходи за персонални коли, шофьори, кабинети, съветници и секретарки“, се казва още в становището, изпратено до медиите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още