IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директните плащания през 2015 - само при правно основание за ползване на нивите

Субсидиите ще се ползват, ако площите са в добро земеделско състояние, забранява се разораване на пасищата

13:54 | 22.02.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Директните плащания през 2015 - само при правно основание за ползване на нивите

От 1 януари 2015 г. земеделците ще получават директни плащания за обработваните от тях земи, само ако имат правно основание за ползването им. Това предвиждат промени в Закона за подпомагане на земеделските производители. Вносители са председателят на парламентарната земеделска комисия Светла Бъчварова, депутати от КБ и ДПС.

Законът за подпомагане на земеделските производители урежда прилагането на Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) в България, която се финансира от ЕС. От тази европейската схема се възползват най-голям брой земеделци, като през тази година кандидатите за подпомагане са над 90 хиляди. Тъй като СЕПП е максимално опростена и достъпна, се усвояват над 90% от средствата.

Въпреки това при прилагането на схемата съществуват редица проблеми, посочват вносителите. Един от проблемите е установяването на действителните ползватели на заявените площи.

Измененията се правят, за да се прекрати практиката за подаване на заявления за подпомагане по схемата без правно основание за ползването на нивите и без знанието и съгласието на техните собственици, се допълва в мотивите към проекта.

Така в документа е разписано, че от 1 януари 2015 г. земеделските стопани, които ползват земеделска площ въз основа на правно основание, могат да кандидатстват за плащане по СЕПП. Ползватели на земеделски площи могат да бъдат: собствениците; арендатори; наематели; кооперации; ползватели на земеделски масиви в резултат на сключени споразумения (по чл. 37в  от Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи).

Правното основание за ползване ще се доказва с: нотариални актове, решения на общинските служби по земеделие, вписани договори, с които се придобива право на собственост върху земеделски земи; договори за аренда или за наем; договори за предоставяне на земеделски земи на кооперация; заповеди за разпределение на масивите; разрешителни за паша и др. документи.

Правните основания за обработка на земите ще се регистрират в специален софтуер, създаден от Министерството на земеделието и храните и обвързан с Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК).

Основно изискване на европейското законодателство за получаване на директни плащания  е кандидатът да поддържа нивите в добро земеделско състояние.

Ако промените бъдат приети, по Схемата за единно плащане на площ ще може да се кандидатства само с площи, които фигурират в софтуерния продукт на името на кандидата за подпомагане.

Депутатите посочват, че промените ще ликвидират на практиката да се искат директни плащания за ниви, които кандидатите ползват без знанието или съгласието на техните собственици.

Според вносителите с промените ще се сведат до минимум случаите на застъпвания на заявени за подпомагане земеделски площи – казус, който всяка година създава проблеми на фермерите.

Проектът предвижда забрана за разораване на постоянни пасища и за промяна на трайното им предназначение за ползване.

Ако проектът се приеме, Министерството на земеделието и храните ще трябва да създаде в системата за идентификация на земеделските парцели специализиран слой „Площи в добро земеделско състояние“. Данните ще се обновяват ежегодно.

Промените имат за цел и максимално усвояване на финансовия пакет на страната за директни плащания, мотивират се вносителите.

В законопроекта са записани санкции за земеделските производители, които в нарушение на закона ползват  ваучери за гориво – глобата за физическите лица е от 2000 до 5000 лева, а за юридическите лица от 5000 до 10 000 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
https://***.youtube.com/watch?v=LB1auigErKwНешо весело, за колелото Варна в Невада!Варненеца скулптор с колелото Варна, моля Ви, гледайте го, ако не сте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
стъпки в правилна посока, но бебешки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
mpy_yordanov
преди 10 години
Доста по-добре от първоначалното предложение за минимално ниво на рентата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още