IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар с интерес към българското земеделие и производство на храни

През май ще бъде създадена съвместна българо-катарска компания за износ на агнешко месо за арабската страна

17:01 | 11.03.14 г.
Катар с интерес към българското земеделие и производство на храни

В бъдещото си икономическо сътрудничество България и Катар ще поставят акцент върху производството на храни, енергетиката, високите технологии, строителството и търговията.

Това са секторите за реализирането на проекти от общ интерес, заяви пред български журналисти в Доха президентът Росен Плевнелиев след срещата си с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, съобщава пресслужбата на държавния глава.

„Катар проявява интерес към българското земеделие и производство на храни и отговорното отношение изисква да приемем национална програма, която да насърчи производството на месни и млечни продукти“, коментира държавният глава. По думите му подобна програма ще бъде изцяло в подкрепа на регионите с висока безработица в България.

Предстои през май делегация от Катар да посети България и във връзка със създаването на съвместна българо-катарска компания за износ на агнешко месо за арабската страна. В близките месеци се очаква и подписването на първите договори за износ от България за Катар на агнешко и на пилешко месо, допълни Росен Плевнелиев.

По отношение на сътрудничеството в енергетиката президентът заяви, че по-тесните връзки с Катар в областта на енергетиката са от ключово значение не само за България, но и за всички държави от региона на Югоизточна Европа. „Желанието за енергийна диверсификация е общо за всички наши съседи, а и за Европа като цяло“, заяви още президентът. Според него, има възможност Катар да стане първата страна-износител на природен газ, която да участва в реализацията на газов коридор „Юг-Север“.

Плевнелиев подчерта, че готовност за участие в подобен проект имат държавите от Вишеградската група, Румъния, България и Гърция. „Търсим възможност за общи инвестиции на седемте страни за строителството на терминал за втечнен газ на територията на Гърция. Реализацията на подобен проект със сигурност ще отнеме време, но България е длъжна да работи за диверсификацията на своите енергийни източници“, каза държавният глава.

Възможностите за сътрудничество в областта на енергийната ефективност и строителството на енергийно неутрални сгради също са били обсъдени по време на срещата на държавния глава с емира на Катар.

Росен Плевнелиев коментира още, че с натрупания през последните години опит в областта на строителството компании от България имат потенциал да участват в изграждането на мащабни проекти в транспортната и енергийната инфраструктура на територията на Катар. Български строителни фирми вече правят своите първи успешни стъпки в страната и могат да дадат своя принос и за подготовката на Катар за Световното първенство по футбол през 2022 година.

България и Катар ще задълбочат партньорството си и в сферата на образованието, както и на отбранителната индустрия, стана още ясно от думите на държавния глава.

В присъствието на държавните глави на България и Катар в двореца „Емири Диван” в Доха бяха подписани споразумения за сътрудничество между дипломатическите институти при министерствата на външните работи на двете страни и между Българската телеграфна агенция и Катарската информационна агенция.

Подписано беше и Споразумение за побратимяване между Столична община и град Доха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още