IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар и земеделското министерство уговарят дългосрочен износ на агнешко

Емирството е депозирало 50 млн. щатски долара в Българската банка за развитие като гаранция за проекта

17:32 | 15.08.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Катар и земеделското министерство уговарят дългосрочен износ на агнешко

Представители на Катар са обсъдили със земеделския министър Димитър Греков проект за износ на агнешко. Целта е да се постигне износ на 100 хил. броя агнета годишно, заяви пред Investor.bg Николай Кръстанов, член на УС на Националната овцевъдна асоциация.

Правителството на Катар е депозирало 50 млн. долара в Българската банка за развитие (ББР), като средствата трябва да се отпуснат като безлихвени заеми на овцевъдите, за да могат те да инвестират в животни, фураж и технологии, съобщиха от агроминистерството.

По данни на фермерите ежегодно овцете в България намаляват с от 3% до 20% в различните региони на страната. Въпреки това, те имат капацитет за доставките за Катар, тъй като 100 хил. агнета не са голям брой, уточни Кръстанов.

Арабската страна е поставила няколко условия, първото е да работят директно с българската държава, заради разпокъсаното производство и като гаранция, че проектът няма да се провали. От Катар искат още големи доставки на висококачествени партиди  от животни, което означава да са добре гледани и да се постигнат определени килограми.

„Проектът е дългосрочен, стига да издържим приемния изпит“, уточни  Кръстанов.

Засега не е ясно как фермерите ще усвояват депозираните в ББР 50 млн. щатски долара, държавата трябва да създаде конкретна схема, допълни Николай Кръстанов. Едно от предизвикателствата пред проекта е осигуряването на качествени фуражи на достъпни цени за животновъдите, допълни той. Фермерите ще получават средства на килограм произведено месо плюс добавка за квотата от Катар.

„Трябва да се възползваме от всички възможности за разширяване на износа на агнешко месо, тъй като това е един от основните инструменти за развитието на овцевъдството”, е заявил на срещата министър проф. Димитър Греков. Проектът „Катар” не е субсидия, а е дългосрочна търговска сделка, уточняват от агроминистерството.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
to66e
преди 10 години
Значи имало някаква плоза от ходенето на Бойко до Катар?Сега да не я свършим като кучето на нивата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
В момента Австралия изнася агнета навсякъде по света, но им изкарват кръвта, слагат разни други течности в тях за съхранение и агнето идва "прясно" заклано в Америка.Катар затова искат от България директно. Защото няма да замразяват агнетата. Дали ще успеят да направят нещо, нашите миллли полллллитици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 10 години
$50 000 000 /агнета 100 000 = $500/агнеИзобщо не е зле, стига парите да стигнат до овчарите.;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още