IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлацията през февруари достигна 2,6% на годишна база

С най-голямо намаление през миналия месец са разходите за облекло и обувки, транспорт, жилищно обзавеждане и поддържане на дома

11:40 | 13.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дефлацията през февруари достигна 2,6% на годишна база

Дефлацията на потребителските цени през февруари е 0,4% на месечна и 2,6% на годишна база - понижение за седми пореден месец, показват данните на Националния статистически институт. Дефлацията от началото на годината е 0,6%, а за последните 12 месеца до февруари спрямо предходните 12 тя е 0,2%.

Инфлация на потребителските цени


Графика: НСИ

Понижението на индекса на потребителските цени започна през втората половина на 2013 г., когато административно бе свалена цената на електроенергията. Първият месец на новата година не поднесе изненади, защото последва ново административно понижение. 

Още един фактор, допринесъл за спада на индексите на потребителските цени на храните и горивата у нас през миналата година, е понижението на международните цени на основните суровини и материали.

Според Българска народна банка (БНБ) друга причина за дефлацията е слабата динамика на потреблението на домакинствата. Това оказва влияние върху ценовото поведение на фирмите, с което те могат да ограничат разходите при задържане или слабо понижение на цените на стоките и услугите.

Припомняме, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши от 1 януари 2014 г. крайните цени за електрическата енергия за трите електроразпределителни дружества ще бъдат намалени. Разбира се, реакцията на компаниите не закъсня. EVN България и “Енерго-Про” поискаха увеличение в цените. Мнозина експерти коментираха, че повишението е необосновано. Дружествата пък отвърнаха, че по този начин могат да фалират. Имайки предвид всичко това, изникнаха редица въпросителни - ще станем ли свидетели на рязко покачване на цените на тока, дефлацията само на по-ниските цени на електроенергията ли се дължи?

БНБ прогнозира, че в първите месеци на новата година ниската дефлация ще се запази, като за това ще допринася главно негативният принос на административно определяните цени. Централната банка очаква, че през второто тримесечие на 2014 г. спадът в цените ще спре. Като причина за това от институцията посочват постепенното ограничаване както на негативния принос на контролираните цени, така и на ниската инфлация при храните и горивата.

С най-голямо намаление през миналия месец са разходите за облекло и обувки (-3,1%), транспорт (-2,3%) и жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома (-0,8%).

През февруари в групите на нехранителните стоки и услугите най-голямо намаление е регистрирано при облекло и обувки - съответно с 2,3 и 4,7%, газообразни и течни горива за битови нужди - съответно с 4,6 и 2,6%, дизелово гориво - с 2,4%.

През февруари цените на лекарските и стоматологичните услуги са се понижили съответно с 2,9% и 5,4%, а цените на лекарствата са се повишили с 0,3%.

Цените в т. нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла, каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата) са без промяна през февруари, както и от началото на годината.

Цените в малката кошница са се изменили спрямо предходния месец, както следва: хранителни продукти (+0,2%), нехранителни стоки (-0,5%) и услуги (без изменение).

Според европейската методология (т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени - ХИПЦ*) дефлацията през февруари е 0,6% на месечна и 2,1% на годишна база.

Дефлацията от началото на годината по еврометодологията е 0,9%, а за последните 12 месеца до февруари спрямо предходните 12 – 0,3%.

* Основните разлики между европейския ХИПЦ и националния ИПЦ са, че първият обхваща и потреблението на нерезидентите на територията на страната, както и че ползва тегла отпреди три години (по данни на националните сметки), докато при ИПЦ се ползват тегла от предходната година (по данни от наблюдението на домакинските бюджети).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още