IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът ли ще плати за намаленията в цената на тока

Според Румен Радев от АИКБ има реални шансове това да се случи

21:52 | 21.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнесът ли ще плати за намаленията в цената на тока

"Властта започва да разсъждава в посока бизнесът да плати намаленията на цената на тока, на които бяхме свидетели”, заяви Румен Радев, заместник-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в ефира на Bulgaria On Air.

По думите му решението на ДКЕВР за намаляването на такса пренос, събирана от НЕК, с около 5,56 лв. на мегаватчас е накарало много хора да заложат в разчетите си за тази година редуцирана цена на електроенергията.

Малко по-късно обаче са получени покани от страна на АЕЦ "Козлодуй" към големите търговци на електроенергия и големите индустриални потребители реално да се увеличи цената, която се заплаща на АЕЦ-а за ток с високо напрежение.

Тревожно по думите на експерта е, че комисията решава за някаква редукция, а в следващия момент се търси компенсация на цената от енергопроизводителя, който пък няма нищо общо с намаляващата такса пренос.

Въведената минимална цена от АЕЦ за февруари тази година е 79,60 лв, а това е с близо 10 лева по-висока цена от тази, която е постигната на търговете в средата на миналата година.

"Това означава, че ако някой е бил наивен и си е направил вече разчета за намалението на цената на електроенергията, сега ще получи около 9% нетно увеличение", заяви експертът.

“Ако някой бъде доста твърдоглав по отношение на несъгласието си на увеличение на цената от АЕЦ, не бих се учудил на едномесечно предизвестие за прекратяване на договорите”, коментира още той.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още