IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бобева: Таксата за ВЕИ-сектора е по-малкото зло

Мярката е ретроактивна, но по-лошият сценарий за енергетиката е фалитът на НЕК, обясни вицепремиерът

11:35 | 21.01.14 г. 2
Бобева: Таксата за ВЕИ-сектора е по-малкото зло
Таксата за производителите на електричество от възобновяеми източници е ретроактивна и подобни мерки трябва да бъдат избягвани, за да не гонят инвеститори. Това е азбучна икономическа истина, призна вицепремиерът Даниела Бобева по време на 8-та среща на бизнеса и правителството.
 
Тя обаче поясни, че има ситуации, когато трябва да се избере по-малкото зло и да се стабилизира икономиката. За нея най-лошият сценарий за сектора е фалит на Националната електрическа компания.
 
Бобева призова за обединение на производителите около спасяването на енергетиката и припомни, че подобно съгласие е имало при въвеждането на валутния борд, който всички правителства пазят. Представителите на фотоволтаичните централи обаче заявиха, че не са били поканени за обсъждане на мярката и тя е решена в "затворени кабинети", без да се взима предвид как ще се отрази на бизнеса.
 
Една ефективна енергетика ще доведе до по-евтин ток за бизнеса и гражданите. Няма да повишим цената на тока, докато не сме сигурни, че няма вътрешни резерви в системата, категорична беше Бобева.
 
Председателят на бюджетната комисия към Народното събрание Йордан Цонев обаче не се съгласи, че таксата е с обратно действие. За него тя просто променя условията, както и промяната на данъците променят ситуацията за бизнеса. Право на всяко правителство е да променя данъчната система, заяви той.
 
Цонев посочи за лош пример на въвеждане на такса за ВЕИ-сектора в Европа Чехия, която въвежда такса за срок от 2 години назад.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
TonyZ
преди 10 години
В ДКЕВР като имаше обществени обсъждания ти къде беше!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
alexx
преди 10 години
"Представителите на фотоволтаичните централи обаче заявиха, че не са били поканени за обсъждане на мярката и тя е решена в "затворени кабинети", без да се взима предвид как ще се отрази на бизнеса."А пък включването соларки на преференциалните цени беше направено след продължителни всенародни обсъждания :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още