IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германска компания може да поеме управлението на "Бургаски корабостроителници"

Фирмата преговаря с банката-кредитор, следващата седмица ще се реши бъдещето на предпрятието

12:01 | 14.03.14 г.
Германска компания може да поеме управлението на "Бургаски корабостроителници"

Банката-кредитор на „Бургаски корабостроителници” – Първа инвестиционна банка (ПИБ), е изявила готовност да прехвърли управлението на предприятието на германски инвеститор, който е изготвил оздравителен план за завода.

Това е съобщил представителят на българския офис на германската фирма Радослав Вълчев пред БНР.

Очаква се следващата сряда да се вземе решение за бъдещето на бургаския завод. Ако управлението му се поеме от немската компания, ще бъде спрян публичният търг за разпродажба на имуществото, а съкратените близо 150 служители ще бъдат възстановени на работа, каза още Вълчев.

Съкратените работници от предприятието, които все още не са си получили заплатите за няколко месеца, заплашиха с протести в Страсбург.

В писмо до областния управител на Бургас Павел Маринов работниците настояват да получат информация дали корабостроителното предприятие ще бъде обявено в несъстоятелност, или ще се премине към оздравителен план.

Все още няма решение по съдебните дела, с които се иска обявяване на "Бургаски корабостроителници" в несъстоятелност.

Вчера дружеството беше обявено за публична продан на цена от почти 47 млн. лева. Активите на предприятието са групирани в няколко лота, така че за всеки от тях може да се кандидатства и поотделно. Търговете са насрочени за средата на април.

По време на парламентарния контрол вицепремиерът Даниела Бобева беше категорична, че в момента държавата не може да се намеси в казуса, от една страна заради процедурата по публична продан на активите и от друга, че би се тълкувало като държавна помощ по европейското законодателство. 

Освен голямата задлъжнялост на "Бургаски корабостроителници", която е породена от общата криза в сектора, има и специфичен проблем за дружеството, уточни още Бобева. Тя посочи, че има промяна на устройствения план на град Бургас и според промените се предвижда през територията на предприятието да преминават общински улици. 

Именно това е една от причините предприятието да не може да намери инвеститор, макар и интерес да има, потвърди още вицепремиерът и допълни, че интерес към продукцията на българските дружества има - анализ, изготвен по поръчка на правителството, е показал, че годишно могат да бъдат продавани по хиляда кораби, произведени у нас. 

През последните години обаче липсва политика за подкрепа на сектора. "През 2005 година дружествата, които се занимават с корабостроене и кораборемонт са били 45, а през 2012 година броят им е 26”, допълни още Бобева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още