IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частни инвеститори се интересуват от Ремотекс и Бургаски корабостроителници

Готвят се мерки за затягане контрола на концесиите, съобщи пред депутати министърът на икономиката Драгомир Стойнев

19:44 | 12.03.14 г.
Частни инвеститори се интересуват от Ремотекс и Бургаски корабостроителници

Частен инвеститор има интерес към радневското предприятие “Ремотекс”, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на изслушване пред депутатите от парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм.

От няколко месеца държавата преговаря със собствениците на предприятието, за да го купи обратно. Все още обаче не е готова оценката на независимият оценител, съобщава “Фокус”.

Министърът посочи, че има интерес и към “Бургаски корабостроителници”, като един от зам.-министрите на икономиката вече се е срещал с кандидата. Разговорите обаче трябва да се водят между потенциалния инвеститор и сегашния собственик на дружеството, а държавата може да подпомогне бъдещия собственик само с насърчителни мерки, подчерта Стойнев, цитиран от БТА.

За възраждане на “Кремиковци” Драгомир Стойнев коментира, че държавата няма средства, а за “Химко” – че държавата няма да бърза да налива пари преди частните инвеститори, които също проявяват интерес към предприятието заради наличието на пазар.

На блиц контрола икономическият министър съобщи още, че ще се предприемат мерки за затягането на контрола върху концесиите. “Засилихме контрола в сферата на концесиите, но не казвам, че това е достатъчно. В момента изготвяме по-сериозни мерки и ще предприемем конкретни действия относно контрола”, посочи Стойнев, цитиран от пресцентъра на икономическото ведомство.

Подготвяните мерки ще се съгласуват с представители на бизнеса, а след това ще влязат за обсъждане в Народното събрание.

През втората половина на миналата година са направени 231 проверки на място на концесионери и 751 проверки по документи. През 2013 г. и досега са прекратени 10 концесионни договора, предстои и прекратяването на други договори, отчете министърът на икономиката и енергетиката.

В края на миналата година е направено и заснемане на 3 находища, избрани на случаен принцип. Установени са разлики между отчетените количества и реално добитите, както и добив извън границите на находищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още