IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн карта показва екологичните конфликти по света

На територията на България са отбелязани 17 горещи екологични зони

12:38 | 23.03.14 г.
<p>
	17-те конфликтни екологични зони, отбелязани на картата на България.</p>

17-те конфликтни екологични зони, отбелязани на картата на България.

Нова интернет платформа дава информация за около 1000 екологични конфликта в цял свят. В Брюсел бе представен проектът EJOLT за екологична справедливост, отговорност и търговия, съобщиха участниците от българска страна в него - екологично сдружение "За Земята".

Картата на екологичните конфликти Global Atlas of Environmental Justice позволява търсене и филтриране на конфликти според различните продукти, компания, страна и тип конфликт. С едно натискане на мишката, може да направите картина на състоянието на световната атомна енергетика, отпадъци или конфликти, свързани с водните ресурси, както и да научите къде местните общности се борят с компании от минната или химическата промишленост, съобщават авторите на проекта.

Те призовават гражданите да популяризират чрез социалните мрежи избрани от тях карти, фокусирани върху теми като добива на шистов газ, конфликти при изграждането на големи инфраструктурни проекти или конфликти, водещи до насилие върху активни граждани.

На територията на България са отбелязани 17 конфликтни екологични зони, като основните проблеми са свързани с добивната промишленост (включително златодобива и старите уранови мини), сметища и инсинератори и големи инфраструктурни проекти като ски-зоната Банско в Пирин.

Ето какво и част от отбелязаните в България екоконфликти: Добрич – заради протестите срещу изграждането на регионално депо за отпадъци край село Стожер; Видин – замърсен с фини прахови частици въздух при гореното на въглища за отопление на домакинствата в резултат на икономическата криза; Крумовград – заради плановете за добив на злато; Долни Чифлик – заради проблемите със защитена територия на местността Камчийски пясъци; Бухово – заради потенциалните опасности, свързани със затворените уранови мини; Раднево – планирания Национален център за опасни отпадъци и др.

Създаването на атласа е финансирано от Европейския съюз. По него са работили над 100 души от 23 университета в 18 страни, както и десетки независими сътрудници от целия свят. Проектът се координира от професор Жoан Мартинез-Алиер и неговия екип от екологични икономисти от Университета в Барселона (ICTA-UAB).

“Атласът илюстрира как екологичните конфликти се увеличават по света, водени от нуждата за повече ресурси предназначени предимно за богатата прослойка на обществото и средната класа, “ казва Мартинез-Алиер. Според него най-силно засегнатите са бедните, маргинализираните и традиционните общности. Te обикновено нямат политическо влияние да си осигурят един здравословен живот в екологично чиста среда.

Над 2000 различни корпорации и финансови институции са причинители на тези екологични конфликти. Това включва много корпоративни и държавни структури от развитите страни, но се увеличава и процентът на новоразвиващите се икономики, твърдят участниците в проекта.

Картата подчертава доста смущаващи тенденции, например факта, че корпорациите остават безнаказани за своите екологични престъпления и че 80% от описаните случаи водят до загуба на поминък на местните общности. Има обаче множество случаи на спечелени съдебни дела, спрени проекти, а понякога общите ресурси са възстановени. В 17% от случаите, описани на картата, екологичната справедливост възтържествува.

Според координатора на Атласа, Леа Темпер има шанс местните общности да се мобилизират и да кажат, че повече няма да се примиряват със замърсяванията, тогава правителствата и компаниите ще променят поведението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още