IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Европейската индустриална политика е пълен провал

Икономическият министър обясни загубата на работни места в ЕС по време на кризата с дясната политика на Еврокомисията

11:50 | 28.03.14 г. 13
Стойнев: Европейската индустриална политика е пълен провал

"Всеки един европейски гражданин не е доволен от случващото се в Европа. Европейската индустриална, енергийна и социална политика е пълен провал след два мандата на дясна Европейска комисия". Това заяви министърът на икономиката Драгомир Стойнев на конференция за социалната алтернатива на Европа.

„Имаме отговор, просто трябва да вземем решение за промяна на тази Еврокомисия и Европейски парламент, за да се борим срещу проблемите, създадени от десницата“, каза той.

Стойнев коментира и политиката на ЕС срещу измененията на климата. „Всички знаем, че делокализацията на производството е основен проблем на Европа. Сега се предлагат екоцели до 2030 г, които по никакъв начин не отговарят на перспективите на европейската индустрия. Трябва да се намалят емисиите, но Европа е сама – САЩ и Китай не подкрепят тази политика. Франция за 1 година изхвърля емисии, колкото Китай за 18 дни“, даде пример той.

"Кого го интересува, че един европейски производител, отивайки в държава извън ЕС, но в Европа, няма ограничения за емисиите, а в ЕС се губят работни места, каза министърът. Според него целите по отношение на въглеродните емисии трябва да се преразгледат, защото все още няма глобален договор за ограничаването им.

Според Стойнев ограничението на емисиите всъщност е ограничило икономическия растеж. „Тази политика по никакъв начин няма да бъде подкрепена от европейските социалисти“, коментира той.

Икономическият министър коментира и темата за производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. Той посочи, че след 8 години насърчаване на ВЕИ производството от ЕС сега се говори за преразглеждане на тази политика.

За развитието на ВЕИ в България Стойнев обвини правителството на ГЕРБ. „Големите виновници са ГЕРБ – сега оправяме проблема, създаден от тях през 2012 г. Затова имаме обтегнати отношения с конкретни играчи на българския пазар. И сега те (опозицията) ни дават акъл какво да правим – това е нахалство, същите тези хора си затваряха очите и за 3 месеца допуснаха мощности, равни на един ядрен блок в българската енергийна система, водени единствено от лични и корпоративни интереси“, каза той. Всичко това ще се стовари върху българските гражданин, предупреди министърът.

Той обвини предишните управляващи и за равнището на безработица, икономическия растеж и състоянието на промишленото производство.

Лявата политика за реиндустриализацията дава своят ефект, е убеден Стойнев. Той посочи като пример, че френското правителство е направило клуб на приятелите на индустрията. Но БСП преди тях записали в програмата си реиндустриализацията като приоритет, похвали се той.

„500 млрд. евро похарчи Европа за спасяване на банките. Да, важно е, но трябваше да има и конкретни инвестиции в индустрията. За нея Европа похарчи нула евро, а искаме работни места и промишлеността да се развива - как да стане?“, попита той.

Министърът посочи, че за България сега е приоритет развитието на индустрия, базирана на новите технологии, иновации и енергийна ефективност, но не е достатъчно само да си привличаш, а и да създадеш условията, отчете той.

Стойнев посочи, че започва работата върху дуалната система – първият проект ще е в минната индустрия – едно земеделско училище се ще пренасочи към минния бранш.

Българската банка за развитие (ББР) показва в страната новите продукти, от които бизнесът трябва да се възползва. За националния иновационен фонд в бюджета са заделени 20 млн. лв. Не е достатъчно, но се показа отношението на държавата към иновациите, изтъкна още той.

Във връзка с политиката на правителството за намаляване на регулаторните режими Стойнев посочи, че бизнес средата е важна, но при облекчаването на регулациите не трябва да се отива към крайности. Трябва да се облекчи стопанската инициатива, без да се нарушават правата на потребителите, каза той. Министърът обаче заяви, че голяма част от тези режими идват от Европа и „не можем да ги премахнем“.

„Това правителство ще подкрепя реиндустриализацията и частната инициатива, но и тези, които имат отговорност към хората на труда и тези, които спазват законодателството, защото така се привличат инвеститорите. Европа има нужда от нови приоритети, това може да стане с евроизборите, които могат да доведат до една нова лява Европа“ - така министърът видя решението на европейските икономически проблеми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 14 rate down comment 2
mathematician
преди 10 години
Стойнев направо прави предния министър на БСП Петър Димитров да изглежда титан на икономическата мисъл. ;)А вие така оправихте енергийната политика на България, че НЕК в момента снабдява целия Балкански полуостров с ток и има по 3 милиарда печалба на година. :)Титан - абсолютен на - няма да казвам на какво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 3
Ricco
преди 10 години
Аз искам Стойнев да отговори, когато държавата прибира повече от половината от парите на повечето работещи, това дясна политика ли е?http://represia.blog.bg/politika/2012/03/08/.916633Също така, когато администрацията въвежда все повече и повече изисквания, това дясна политика ли е?http://***.youtube.com/watch?v=DH8JhxjqJKA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
Така е брат, куче което лае не хапе. И обратното, куче което не хапе, лае много, да го мислят за страшно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 12
misanthrope
преди 10 години
Само той да беше, с мед да го намажеш както казва майка ми. Тия с *** като да са от една комсомолска дружинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 5
misanthrope
преди 10 години
А така Стойнев, поучи ги мама. Той и Бойко им даваше акъл ама пусто не слушат :DЩо не вземеш да им кажеш и как се отнемат лицензи а ЕРПта че не са в съзвучие с цоциалистическата политика и не си мълчат докато ги крадешЕЙ БОГУ! Какъвто ни футбола, такъв ни и министъра :DE бай Радое.... ако беше жив...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 16
citizen_bg
преди 10 години
:)) Еврейска им работа, знаят къде е на хляба мекото. Само се чудя защо баламурници като нас се натискат у тоя "съюз". Сигурно си мислят, че и тях ще ги включат в далаверата. Дядо ми беше по умен, занеше поговорката за магарето дето го търсили само за работа. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 10 години
Този бърка ляво и дясно и не знае къде се намира .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Това гов.о не гледа себе си ами тръгнал да критикува дясната европейска политика!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 15
evg9
преди 10 години
Стойнев е министър, само за да осигури строежа на американския атомен реактор и получаването за това на няколкостотин милион долара подкуп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 23
albobo76
преди 10 години
В ЕС индустрия няма да има, само банки и услуги. Ще видим до къде ще стигнем така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още