IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Има инвеститорски интерес към "Химко" и неговата продукция

Искам чуждите инвеститори да уважават българските граждани, посочи министърът на икономиката и енергетиката

11:54 | 12.04.14 г. 3
Стойнев: Има инвеститорски интерес към "Химко" и неговата продукция

Има проявен инвеститорки интерес към "Химко" и търсене на произвежданата от него продукция. Средствата за комбината пък отново ще се върнат в държавата в предприятия като НЕК, НАП и Булгаргаз, заяви пред БНТ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Според министъра последните новини около електроразпределителните дружества не могат да бъдат определени като целенасочена атака, а като призив за спазване на законите в България.

"Искам чуждите инвеститори да работят така, както в собствените си държави и да уважават българските граждани. Всеки, който спазва българското законодателство, ще получи пълната подкрепа на правителството", отбеляза Стойнев.

"В момента поправяме грешно взети решения от миналото", посочи той, коментирайки присъединените 800 мегавата ВЕИ при предишното управление. По думите му това са приблизително 700% повече за два месеца.

Министър Стойнев бе категоричен, че с въведената от сегашното правителството 20% такса за производителите на енергия от слънце и вятър са спестени десетки милиони на българското общество. "Преди два дни ЕК обяви тази политика за правилна", каза още икономическият министър.

По отношение създалата се политическа обстановка в Украйна Драгомир Стойнев заяви, че България като държава членка на Европейския съюз (ЕС) и НАТО, ще подкрепи тяхната политика и добави.

"Европа е базирана на солидарността и не бих искал да има дефицит на солидарност по отношение на Русия и зависимите държави от нея", отбеляза икономическият министър.

По думите му бъдещи санкции от страна на ЕС биха имали отражение върху българската икономика. 

"България тръгна по пътя на икономическия растеж. За четвъртото тримесечие имаме ръст от 1,6%", каза още той и даде за пример и положителната тенденция в преките чуждестранни инвестиции за 2013 г. и ръстa от 6,5% на промишленото производство за последните шест месеца.

"От момента, в който встъпих в длъжност като министър на икономиката и енергетиката, започнахме конкретни действия за диверсификация на енергийните източници, защото това означава сигурност за страната", посочи той и припомни сключеният договор за доставка на природен газ с консорциума "Шах Дениз 2" на стойност 1 млрд. куб. метра, както и подписаният меморандум между България и Турция за изграждане на междусистемна газова връзка.

Според него приоритетен проект за България е "Южен поток", който ще допринесе за сигурността на доставките на природен газ за България, а и за Югоизточна Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Да от някоя офшорна компания с истински собственици от сагашните управляващи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
KostadinovK
преди 10 години
Този още ли не си е подал оставката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 10 години
столайнев пак блесн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още