IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Диловска: Прихващанията за зелена енергия имат резон

За да бъдат компенсирани 350-те млн. лева, за които спорят НЕК и ЕРП-тата, токът трябва да поскъпне със 7%, изчисли експертът

12:07 | 15.04.14 г. 5
Ив. Диловска: Прихващанията за зелена енергия имат резон

Прихващанията за зелена енергия, които електроразпределителните дружества са направили, имат резон, смята Иванка Диловска, ръководител на Института по енергиен мениджмънт. Тези средства целево са насочени към разплащане с производители на зелена енергия и не би трябвало да се отрази на други производители.

"Тезата, че прихващанията лишават мините и ТЕЦ-овете от средства просто не е вярна", обясни експертът по време на семинар, организиран от ЧЕЗ България. Диловска посочи, че по закон изкупуването на зелената енергия се осъществява от крайните разпределители, т.е електоразпределителните дружества, които задължително я продават на обществения доставчик - НЕК.

С други думи прихващането за зелена енергия не би трябвало да поставя Националната електрическа компания в невъзможност да плати на другите производители по веригата.

В момента ситуацията е такава, че ЕРП-тата трябва да изчакат НЕК да вземе решение кога да възстанови разходите за зелена енергия, на фона на това, че държавната компания става все по-ненадежден платец в последните месеци, уточни Диловска.

По разчети на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране през този ценови период (1 юли 2013 - 30 юни 2014 година) 950 млн. лева са необходими за компенсиране на разходите за зелена енергия. Половината от тези средства - 499 млн. лева, трябва да дойдат от продажбата на емисии въглероден диоксид. 81 млн. лева идват от компонентата "Задължения към обществото", плащана на свободния пазар. Останалите 370 млн. лева идват от потребителите на регулирания пазар, плащани по същата компонента.

Размерът на компонентите са определени от енергийния регулатор.

"Цената на тока трябва да бъде възстановена поне до нивото от 2012 година, преди трите понижения от средно 15%, направени през 2013 година. Това ще бъде добра първа крачка за стабилизиране на сектора", коментира още експертът.

Според нея е трудно да се прецени с какъв процент цената трябва да се повиши от новия ценови период, който започва от 1 юли 2014 година, защото не са ясни дефицитите в системата. "Ако говорим за тези прослувути 350 млн. лева, цената на тока трябва да се повиши със 7%. Ако дефицитите са 1 млрд. лева, увеличението трябва да е с 20%", обясни тя.

По време на семинара стана ясно, че ЧЕЗ България изкупува от НЕК енергия на стойност 168,93 лева за мегаватчас, а в същото време продава на своите клиенти енергия на цена 152,33 лева. "Това е при оптимален вариант, ако събираемостта е 100%, но тя не е", допълни още Диловска. Дружеството успява да се справя със ситуацията благодарение на корпоративните си клиенти. Според Диловска в момента се наблюдава "бягство от регулирания пазар", защото цените на свободния пазар са по-ниски.

В недобро състояние е и Електроенергийният системен оператор, обясни още енергийният експерт. Според нея цената за пренос не е достатъчна да осигури дейността по пренос на електричество. Припомняме, че преди дни стана ясно, че дружеството е поискало двойно увеличение на таксата за пренос на електричество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 10 години
С най- голямо съжаление ще трябва да Ви съобщя, че великата идея за създаването на сиромахомилска република България е неосъществима. Ама аз искам да ми е евтинко. Няма по-голям егоизъм от това, да искаш хората да работят за без пари, за да се чувстваш комфортно ти и твоето тяло. Доколкото за енергетиката решението е елементарно. Рязане до здраво или повишение на цените!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
tt60
преди 10 години
Искаме евтин ток, искаме евтино парно, искаме всичко да е едва ли не без пари, искаме обаче и европейски доходи и държавата да ни дундурка!!! От толкова много искане кога ще се образовате и ще работите повече бе мизерници нещастни и завистливи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Пишман Investor
преди 10 години
не четох статията, няма смисъл .......stoiloff, не знаеш ли кой плаща (заплата) на г-жата? ЕРП-тата. (само за информация)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 10 години
Има ми и за митата на китайските панели и за тях има резон. Всички го знаем май май..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 14
stoiloff
преди 10 години
Диловска, Диловска...Само да им преразгледам "инвестиционните" разходи на всички в системата и тока ще стане 6-9 стотинки, но никой не разбира от това, че много от разходите надвишават в пъти пазарните за идентични периоди!Диловска, Диловска, и Вие ли работите срещу нас данъкоплатците?Аман от "експерти"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още