IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Модернизацията и кадрите гарантират трансформацията на армията

Държавата и обществото са в дълг към Въоръжените сили, смята президентът

15:45 | 05.05.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Плевнелиев: Модернизацията и кадрите гарантират трансформацията на армията

Модернизацията и добре подготвените кадри са двата ключови аспекта , които гарантират процеса на трансформация на въоръжените сили, коментира президентът на България Росен Плевнелиев след официалната церемония по връчване на пагони на удостоени с висше военно звание офицери на Българската армия.

Модернизацията обаче изисква сериозен допълнителен финансов ресурс, допълни още Плевнелиев и посочи, че бюджетът на Министерството на отбраната е крайно недостатъчен и прогресивно намалява като процент от брутния вътрешен продукт (БВП), въпреки че изискванията към армията се повишават.

„Държавата и обществото са в дълг към своята армия. Независимо от това, процесът на трансформация не трябва да спира, а да се адаптира към реалностите на динамично изменящата се среда на сигурност“, подчерта той, цитиран от Прессекретариата на Президентството.

Мотивацията на военнослужещите трябва да продължи по един обективен и надпартиен начин, каза още държавният глава.

„Членството в НАТО е основна гаранция за нашата сигурност, независимост и суверенитет, но това не е достатъчно“, заяви президентът. Той посочи още, че за 10 години членство в организацията страната ни се е утвърдила като надежден и предвидим съюзник. 

Многократно изразяваните високи оценки на чуждестранните партньори за дейността на българските военнослужещи показват отговорността и компетентността на българските офицери. 

Плевнелиев беше категоричен, че усилията за изграждането на съвременна и боеспособна армия трябва да продължат и да бъдат доведени до успешен край.  Така военните сили ще могат да гарантират националната сигурност, армията ще бъде съвместима със съюзническите армии и да бъде способна да изпълнява възлаганите й задачи, съгласно стратегическите документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 2
Tony
преди 10 години
С тези генерали това няма да стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 3
LuckyYou
преди 10 години
А ти си в дълг към българските граждани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още