IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регистрацията на посреднически договори с чужди работодатели може да отпадне

Регистрацията не е задължителна при договори с местни работодатели, което създавало различия в изискванията към посредническите фирми

11:58 | 07.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Регистрацията на посреднически договори с чужди работодатели може да отпадне

Социалното министерство предлага отмяна на задължението за регистрация на всички посреднически договори, сключени с чуждестранни работодатели. Предложението за изменение на Закона за насърчаване на заетостта е публикувано за публично обсъждане на портала за обществени консултации. Крайният срок за подаване на становища е 16 май.

В момента съществува изискване за регистрация на всеки посреднически договор, сключен между посредника и чуждестранен работодател. Това изискване се отнася само за договори за посредничество, сключени с чуждестранни  работодатели (без да важи за договорите с български работодатели), което създава различия в изискванията към посредническите фирми и на практика необосновано ограничава дейността на установени в България фирми в случаите, когато работодателят е установен в друга държава членка, пише в мотивите към проекта за промени.

Това задължение ограничава по непропорционален начин свободата на установяване и на свободно предоставяне на услуги, пише още в мотивите.

Европейската комисия счита, че регистрацията на посредническите договори не е оправдана от наложителна причина, свързана с обществен интерес. С отмяната ѝ ще отпадне и дискриминационният елемент, спрямо посредниците за наемане на работа в чужбина, тъй като на регистрация досега подлежат само посредническите договори, сключени с чуждестранни работодатели, но не и договорите с местните работодатели, пише още в мотивите.

С друга промяна се предлага разширяване обхвата на лицата, които могат да изпълняват функциите на наставник. Целта е подобряване на достъпа на работодателите до насърчителните мерки за чиракуване. В промените е записано, че  наставникът ще може да бъде лице от същото предприятие, което обучава в процеса на работа наетото лице по съответната професия или занаят и притежава минимум пет години професионален опит по същата професия или занаят или квалификация, удостоверена с документ, и минимум три години професионален опит по същата професия или занаят.

Да се въведе безсрочна регистрация за извършване на посредническа дейност по наемане на работа е друго предложение в проекта за изменение на Закона за насърчаване на заетостта. Съгласно сега действащата уредба удостоверението за регистрация за извършване на посредническа дейност по наемане на работа се издава за срок от 5 години. Ограничената валидност възпрепятства упражняването на дейностите по предоставяне на услуги и неоправдано ограничава свободата на установяване на фирмите посредници, пише в мотивите към искането за промяна.

Предлага се и да се регламентира дейността за временно или еднократно предоставяне на посреднически услуги по заетостта. Законопроектът предвижда административно-наказателна отговорност за физическите и/или юридическите лица, извършващи временно или еднократно посредническа дейност и услуги без предварително уведомяване.

Чрез предложените промени се очаква да се създадат условия за свободно предоставяне на посреднически услуги по заетостта в рамките на вътрешния пазар, намаляване на регулаторната тежест за бизнеса и на административните разходи за предоставяне на посреднически услуги и подобряване на качеството и достъпа до предоставяните услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още