IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2015 г. трябва да стигнем нивото на заетост отпреди кризата

Кабинетът прие актуализираната Стратегия по заетостта до 2020 година

13:19 | 09.10.13 г. 2
До 2015 г. трябва да стигнем нивото на заетост отпреди кризата

Правителството прие актуализираната Стратегия по заетостта на България за периода 2013-2020 г., съобщи пресслужбата на кабинета. В края на миналата седмица документът беше одобрен от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Визията на стратегията е да бъдат осигурени условия и възможности за подобряване качеството на работната сила и за повишаване на заетостта с цел повишаване на стандарта на живот.

До 2015 година политиката ще бъде насочена към компенсиране на намалената заетост по време на кризата и ограничаване на безработицата чрез разкриването на нови работни места. В дългосрочна перспектива ще се цели повишаване инвестициите в човешки ресурси, осигуряване на значително по-висока и производителност и интегриране на най-широк кръг от хора на пазара на труда, пише в одобрената от кабинета стратегия.

Три са определените направления за действие в документа. Повишаване качеството на работната сила според изискванията на работните места и повишаване на производителността на труда е първото. Това включва подобряване на достъпа до образование и обучение на хората в трудоспособна възраст, превенция на отпадането от училище и реализирането на мерки, осигуряващи "втори шанс" за включване в образование и обучение, оптимизиране на държавните образователни изисквания за учебното съдържание и на учебните програми с цел придобиване на базови компетентности, необходими за успешната реализация на пазара на труда, развиване на националната система за проучване и прогнозиране на потребностите от работна сила и др.

Второто направление е повишаване на предлагането на работна сила. Мерките, предвидени тук, са подобряване на услугите за безработните младежи чрез подобряване на процеса на преход от училище към заетост, изготвяне на индивидуални планове за развитие, създаване на "Виртуална служба за заетост" с цел извършване на онлайн регистрация, информиране и консултиране, прилагане на услуги и мерки, съобразени с индивидуалните потребности.

Подкрепа за повишаване търсенето на работна сила е третото направление. По него се предвижда улесняване на достъпа до финансиране на малките и средните предприятия, стимулиране на конкурентоспособността на българските фирми на външните пазари, поддържане на национален експортен интернет портал и база данни на български предприятия с експортен потенциал, изграждане на повече индустриални зони и високотехнологични паркове и т. н.

Финансирането на дейностите и мерките в актуализираната стратегия ще бъде осигурено със средства от държавния бюджет в рамките на програмното бюджетиране на съответните институции от оперативните програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Бла-бла-бла... Нивото на заетост от преди кризата се поддържаше от балона в строителството и недвижимите имоти, а те - на балона в кредитирането.За да има заетост, трябва производство. За да има производство, трябват платежоспособни пазари за произведеното! Какво ще произвеждаме и къде ще го продаваме?В последно време България произвежда основно ку^ви, *** и специалисти по обслужване на банкомати, които добре се реализират и като експортен сегмент. Правителството там да съсредоточи усилията си! хехе...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Graf
преди 10 години
Добрите намерения не хранят челяд. Това, извинете, са глупости. Огромни при това. За да се осигури заетост равна на тази от 2008 г. е необходим годишен ръст на БВП от по 9%. Или в МС и тристранката не знаят за какво иде реч, или се занимават с шарлатанство.По-вероятното е второто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още