IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС прие стратегия за 76% заетост на българите до 2020 г.

Изпълнението на националната стратегия за намаляване на бедността ще се осъществява чрез двугодишни планове за действие, реши кабинетът

13:12 | 06.02.13 г.
МС прие стратегия за 76% заетост на българите до 2020 г.

Осигуряването на възможности за заетост и за повишаване на доходите от труд чрез активно включване на пазара на труда е първият приоритет, заложен в Националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване 2020, която Министерският съвет прие на днешното си заседания, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Правителството утвърди поставената цел до 2020 година да се постигне 76% заетост сред населението на възраст 20-64 г., както е записано и в Стратегия „Европа 2020”. Мерките на пазара на труда, които ще допринесат за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване включват обучения, осигуряване на заетост за уязвими групи на пазара на труда, насърчаване на предприемачеството сред уязвимите групи на пазара на труда, намаляване на недекларираната заетост.

Други приоритети, залегнали в стратегията са - осигуряване на равен достъп до качествено предучилищно и училищно образование, както и равен и ефективен достъп до качествено здравеопазване, премахване на институционалния модел на грижа и развитие на междусекторни услуги за социално включване.

Изпълнението на Националната стратегия за намаляване на бедността ще се осъществява чрез разработване и прилагане на двугодишни планове за действие, които ще се приемат от Министерския съвет и в които ще се поставят конкретни мерки и дейности, индикатори за тяхното изпълнение, отговорни институции, размер и източници на финансиране и срокове.

Стратегията има за цел подобряване качеството на живот на уязвимите групи в българското общество и създаване на условия за тяхната пълноценна реализация посредством намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още