IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов закон за привличане на чужди инвестиции подготвя кабинетът

Текстовете на закона са почти готови и се съгласуват с бизнеса, каза икономическият министър Драгомир Стойнев

15:57 | 07.05.14 г. 1
Нов закон за привличане на чужди инвестиции подготвя кабинетът

Нов закон за привличането на чуждестранни инвестиции подготвя правителството, съобщи по време на изслушване в икономическата комисия към Народното събрание министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Целта е намаляване на бюрокрацията, въвеждане на по-гъвкави изисквания, така че да бъде постигната по-бърза реализация на проектите.

Текстовете на закона са почти готови и той се съгласува с бизнеса.

Освен с новия закон, правителството работи за привличане на инвестиции и чрез запазване на предвидимостта - запазват се размерите на данъците и осигуровките, дългът не расте, страната е добре финансово, категоричен беше Стойнев пред депутатите.

Той посочи още, че всъщност преките чуждестранни инвестиции се повишават, но не и с тенденцията, която ни се иска. През 2013 година размерът на ПЧИ влезли в страната са 1 милиард и 90 милиона евро, докато през 2012 година са били 1 милиард и 72 милиона евро.

Част от инвеститорите са получили и сертификати от Българската агенция по инвестициите - издадени са 5 сертификата за проекти на стойност 106 млн. евро.

Няма данни кризата в Украйна да се отрази на туризма

Няма данни, че кризата в Украйна ще се отрази на летния туризъм, обясни още Стойнев в блиц контрола пред комисията. "Към момента няма отменени чартърни полети от Русия и Украйна към морските ни курорти. Напротив, очакваме ръст на полетите от Русия от 2,3%", допълни още той.

С цел да се привличат повече руски туристи ще бъдат открити още консулски служби в Русия. Първата от тях ще бъде в Екатерининбург.

Притесненията на Стойнев са свързани с ръста на инфлацията в Украйна, която намалява покупателната способност на хората. "От друга страна и те трябва да почиват. Не вярвам да го направят в Крим", заяви икономическият министър.

Що се отнася до зимния туризъм данните за януари-февруари показват ръст на туристите от 4,5 на сто през изминалия сезон.

Той допълни, че правителството продължава да работи за популяризиране на България и то не само като дестинация със сезонен характер. През тази година са отделени "пет пъти повече средства за туризъм" и това личи от представянето на страната по международните изложения. По време на изложение в Киев преди месец българският щанд е получил награда от организаторите за представянето си.

В момента се представяме на туристическа борса в Дубай с цел привличане на богати туристи в страната. Рекламираме и повече СПА-дестинации и възможностите за голф туризъм, които предлага страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Спасявай се, кой-как свари, че се издавихме в инвестиции! Ей го е, още 106 милиона идват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още