IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Миков: Най-добре е компаниите в състава на БЕХ да станат публични

Мажоритарният дял трябва да остане държавен, смята бившият директор на НЕК

11:20 | 12.05.14 г.
Георги Миков: Най-добре е компаниите в състава на БЕХ да станат публични

Най-добрият път за оздравяване на компаниите, които влизат в състава на БЕХ, е да станат публични, коментира в сутрешния блок на Bulgaria On Air бившият директор на НЕК Георги Миков.

По думите му обществото има нужда от публично прозрачно управление на тези компании. Той подчерта, че с излизането на борсата ще се въведе дисциплина при управлението и дейността на дружествата.

“Разбира се, мажоритарният дял трябва да остане държавен,“ посочи още Миков.

Енергийният експерт допълни, че основният проблем в системата с натрупания дефицит е липсата на дългосрочна стратегия. Той посочи, че се говори, че задлъжнялостта на БЕХ е около 1 млрд. лева, а тази на НЕК около 400 млн. лева.

Той коментира и стартиралата процедура на ДКЕВР за отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества. Миков подчерта, че основният аргумент на регулатора в тази посока е, че трите ЕРП-та „приоритетно са заплащали енергията на производителите на зелена енергия, вместо да се разплащат на НЕК“.

„Те са го правили, защото по закон е така. Интересно как са постъпвали НЕК.  Защото излиза информация, че задлъжнялостта на дружествата от БЕХ е много голяма. И е очевидно, че НЕК също е задържала разплащания към централите- ТЕЦ „Марица“ 2 и АЕЦ „Козлодуй“.

Миков допълни, че от известно време има съмнение за независимостта на ДКЕВР. Той се аргументира с факта, че за около година и половина са сменени около шест председателя на държавния регулатор. „Очевидно не става въпрос за професионална експертиза“, коментира Миков.

Той изрази надежда, че до отнемане на лицензи няма да се стигне. „Трябва обективно да се търсят причините за натрупания дефицит, а не да се сочат виновните“, заяви експертът.

Миков заяви още, че проблемите трябва да се обсъдят и да се направят съответните изводи, след което да се вземат мерки – „от една страна, да се запази социалният статус на българина, но и да се запази системата стабилна“. Неговото мнение е, че увеличение на цената на тока трябва да има. Но с еднократно вдигане на цената проблемите на системата няма как да бъдат решени – необходима е дългосрочна стратегия за сектора, категоричен е Миков.

Днес изтича срокът, в който електроразпределителните дружества трябва да представят своите становища по процедурите за отнемането на техните лицензи. Той бе удължаван два пъти от ДКЕВР, след като НЕК представи нови доказателства по спора за дълговете към компанията. Става въпрос за близо 350 млн. лева неразплатени сметки.

Цялото интервю можете да видите на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още