IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И българска круизна компания промени маршрут заради ситуацията в Крим

"Дунав турс" замени украинско пристанище с това в Русе заради сигурността на туристите

15:09 | 18.05.14 г.
И българска круизна компания промени маршрут заради ситуацията в Крим

След като няколко чуждестранни круизни компании промениха маршрутите си, за да избегнат кримски пристанища, и българската компания "Дунав турс" предприе подобна стъпка заради ситуацията в Украйна и Крим.

Тази седмица "Дунав турс" промени програмата на своя круизен кораб "Русе Престиж" заради размирната ситуация на Кримския полуостров. Корабът акостира на русенското пристанище със 130 души на борда, като това извънредно спиране на нашия понтон е и първото акостиране на кораба на русенско пристанище от седем години, уточняват от компанията.

На сайта на компанията изпълнителният директор на дружеството Катя Стоянова посочва, че по програма е било планирано корабът да акостира в украинското пристанище Вилково, но поради обстановката там и заради сигурността на туристите, е взето ново решение.

Още преди месеци чуждите круизни компании Azamara, Oceania, Regent Seven Seas, Windstar и MSC Cruises се преориентираха към пристанища в други държави, сред които Турция, Румъния, Грузия и България.Очаква се и други компании да направят промени в маршрутите си с оглед гарантиране сигурността на туристите.

Според председателя на Българско круиз общество Илиян Иванов практиката круизните компании да променят туристическите маршрути в случай на размирици в даден регион е обичайна. За Investor.bg Иванов коментира, че още преди две години по време на кризата в Египет е била приложена същата стратегия.

По негова информация круизните кораби, чиито маршрути минават през Черно море, пренасочват спирките си към Констанца, Истанбул, Волос, Варна и Бургас.

Относно българските пристанища обаче той уточни, че става въпрос за не много отплавания – може би няколко десетки, което без съмнение ще се отрази благоприятно на бизнеса в морските ни градове, но едва ли би могло да повлияе съществено на икономиката. Иванов обясни, че когато акостира кораб, туристите имат на разположение на сушата броени часове, през които биха могли да посетят ресторанти, да пазаруват сувенири и да ползват услуги, които ще подхранят туристическия бизнес, но не трябва да имаме големи очаквания за потреблението.

Заради размириците в Украйна туристическият бранш от Варна очаква повече туристи през летния сезон. От Морска гара – Варна също обявиха, че тази година очакват възстановяване на обема на круизите, който претърпя спад през миналия летен сезон.

До момента 49 круизни кораба са заявили посещения на Морската гара във Варна, съобщи изпълнителният директор на "Пристанище Варна" Божидар Чапаров. Той допълни, че заявките за посещения продължават да се увеличават. Досега средно заявките за посещения на пасажерски кораби са били средно 20-25.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още