IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мини "Бобов дол" са изправени пред фалит

Магазинът, в който служителите могат да пазаруват с купони, е празен, защото предприятието не може да плати за доставките

20:45 | 27.05.14 г. 7
Мини "Бобов дол" са изправени пред фалит

Мини "Бобов дол" са изправени пред фалит твърди председателят на синдикалната миньорска федерация към КТ „Подкрепа” Владимир Топалов пред БНР. По негови думи Националната електрическа компания (НЕК) не е платила повече от 40 млн. лева на мината.

„Ние най-много се притесняваме, че може би ще бъдем свидетели за първи път на фалит на мина в България. Нещо, което, според нас, не трябва да се случва на фона на онова, което става в Украйна”, обясни той.

Въглищата са ресурс и политиците, без оглед на цвета им, трябва да положат усилия да се разреши този проблем в енергетиката, допълни още синдикалният лидер.

Именно недостигът на средства в мината е причината единственият магазин, в който могат да се ползват „купоните за храна” на миньорите, да не се зарежда редовно. Припомняме, че репортажи в медии показаха празните витрини на магазина, в който миньорите и служителите в Мини „Бобовдол” могат да използват купоните си за храна.

Синдикалният лидер поясни, че не става въпрос за ваучери, които обикновено могат да се използват в повечето големи вериги магазини, а за купони за храна, които могат да се ползват само в един магазин. Тяхната стойност не е част от заплатата.

Сумата за купоните е договорена с браншовия трудов договор. Работещите в мината имат право на дневна сума за храна, която в случая се плаща под формата на въпросните купони.

Средствата обаче не достигат и Мини „Бобов дол” не могат да си платят парите, които работодателят трябва да изплати на магазина, за да достави храната, обясни още Топалов и допълни, че се работи за решаване на проблема с купоните за храна.

Припомняме, че по-рано днес по време на заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт беше взето решение за разсрочване на 41 млн. лева от задълженията за осигуровки на "Въгледобив Бобов дол". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
Ковачки е поредния измислен бизнесмен, който си заминава. Тия хора така и не разбраха, че хиляди пъти добре да разработиш компаниите си, да инвестираш в оборудване и в човешки капитал, вместо да източиш предприятието. Животът ги изхвърля такива бизнесмени, жалкото е, че става бавно, а и съсипват съдбите на хиляди хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Правят го много да, но едва ли точно Божков е типичен пример. Класика беше Илия Павлов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
трябват им крепостни селяни или роби на фашисти/комунисти/социалисти-те
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Като му влезеш в магазина, виждаш че комунизма още не си е тръгнал от там.На тая държава хора не и трябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
... и Гриша Ганчев, Георги Гергов... все заслужили и верни "другари"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Е ..нали взеха гласове от там ***! То........... май друго от там няма какво да се взема. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Ха добро утро, това не бяха ли мини на Ковачки. А има ли едно негово предприятие, което да се развива нормално. Просто тоя човек прибира активите и изоставя пасивите. Това е схемата в избушената ни родина. Правят го и хора като Божков-черепа, като Николай Банев и много други средни по мащаб, по-малки, и най-малки хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още