IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Бобева: Готови сме да си тръгнем по всяко време

Случаят с "Южен поток" трябва да се изясни, смята вицепремиерът

14:33 | 10.06.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Даниела Бобева: Готови сме да си тръгнем по всяко време

Готови сме по всяко време да си тръгнем от позициите, които заемаме, каза вицепремиерът Даниела Бобева днес пред журналисти на въпрос за евентуални промени в кабинета "Орешарски".

Попитана с колко време разполага кабинетът, вицепремиерът отговори, че това ще стане ясно днес. „Колкото и да е, работим докрай“, заяви тя.

Бобева отбеляза, че в професионален план ще бъде много доволна, ако утре бъде приет Законът за защита на потребителите със създаването на нови секторни извънсъдебни органи, както и Законът за туризма с мерки за намаляване на административната тежест.

Към постиженията на управляващите тя добави промените в Закона за устройство на територията. По думите й правителството не е успяло да направи закон за управление на държавните предприятия, поради липса на физическо време.

Предстои вот в НС по финансовите въпроси. Както знаем той е безсмислен, но, ако трябва да призная, финансова област, в която можехме и повече да направим, това е в управлението на държавните предприятия, допълни Бобева, цитирана от БТА.

По думите й обаче мерките там биха били драматични - масово съкращение на хора от държавните предприятия и ликвидиране на дружества, което в сегашната икономическата било неприемливо. „Хората са бедни, нямат перспективи, не можем да ги лишаваме от работа“, аргументира вицепремиерът забавянето на реформите в сектора.

Законът за обществените поръчки е най-революционният и най-антикорупционният, каза Даниела Бобева, попитана с кое постижение в управлението най-много се гордее. По думите й този закон гарантира пълна прозрачност.

Твърдя, че договорите трябва да са в интернет, анексите към договорите и протоколите - също, трябва да има външни експерти, а не да се разчита само на администрацията, трябва да има обществен контрол и пълна прозрачност, повтори идеите си за реформа вицепремиерът.

Другото постижение, отбелязано от Бобева, е промяна в Административно-процесуалния кодекс, според която през март-април идната година всички публични институции трябва да обменят информация от публичните регистри помежду си, а не да карат хората да си издават документи.

В отговор на въпрос Бобева коментира, че не е изненадана от позицията на Пламен Орешарски по "Южен поток", тъй като "премиерът винаги е казвал, че трябва да се изпълнят условията и изискванията на ЕК, но има неяснота какво точно означават тези условия.

Припомняме, че в неделя Орешарски обяви замразяването на дейността по газопровода.

Според Бобева има технически детайли, по които трябва да се преговаря. Аз съм технократ човек и не вярвам в големите конспирации, каза вицепремиерът и добави, че е въпрос на изясняване какво точно не харесва Брюксел в проекта.

При преговорите с "Газпром" беше постигнато съгласие за клауза в договора, която да изисква привеждането на проекта в пълно съответствие с изискванията на ЕС. Това даваше абсолютни гаранции, че няма да се нарушават тези правила, заяви Бобева.

Случаят вече трябва да се изясни, каза вицепремиерът и се мотивира - изчерпва се мандатът на Комисията, а и в България предстоят промени, така че това е един от проблемите, които ще се изчистят сравнително бързо.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 9 години
чудесен може би щеше да е ако изобщо имаше думата и инициативата да направи нещо. по всичките му действия личи ясно, че той е само параван. всичко се случва през тъмни порочни договорки. с такова правителство и мнозинство и Господ да слезе да бъде премиер пак ще излезе черен. Орешарски е без грам достойнство и това само по себе си е достатъчна причина да не сполучи и да не става за премиер. Освен експертиза трябва и топки, за да отстояваш. Цяла година дебелокожие доведоха до този хаос. Не само във финанси ами и в далеч по важния ресор - здравеопазване. Експерти ли? Друг път. Орешарски е може би подходящ за мин.фин. но не и за премиер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 9 години
deant пише така, сякаш следващото правителство ще бъде супер. Хайде да се запомним един друг и след време пак да коментираме този факт. По-добър премиер от Орешарски (не съм му адвокат) няма скоро да намерите. Има и други добри попадения в правителството. Например Чобанов. Двамата с Орешарски са между най-добрите финансисти в страната и на мене ми беше спокойно с тях. Аз съм професор по икономика. Най-малкото тях можете да упрекнете в червено минало. И смешното е, че скапаните от ГЕРБ искат вот на недоверие по тази тема. Но немислещите българи въобще не се интересуват по същество от политика. На голяма част от тях им трябва червена мутра с партиен билет от БКП, дето две думи на кръст не може да каже (за чужд език да не говорим). Сродни си се чувстват с милиционерско-мутраджийската организация ГЕРБ - с главни герои, които са отломки и наследници на БКП. Това е проклятието на БГ днес. А тези хора от сегашното правителство не ги мислете. Професионално и по-добре ще се подредят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още