fallback

Даниела Бобева: Готови сме да си тръгнем по всяко време

Случаят с "Южен поток" трябва да се изясни, смята вицепремиерът

14:33 | 10.06.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Готови сме по всяко време да си тръгнем от позициите, които заемаме, каза вицепремиерът Даниела Бобева днес пред журналисти на въпрос за евентуални промени в кабинета "Орешарски".

Попитана с колко време разполага кабинетът, вицепремиерът отговори, че това ще стане ясно днес. „Колкото и да е, работим докрай“, заяви тя.

Бобева отбеляза, че в професионален план ще бъде много доволна, ако утре бъде приет Законът за защита на потребителите със създаването на нови секторни извънсъдебни органи, както и Законът за туризма с мерки за намаляване на административната тежест.

Към постиженията на управляващите тя добави промените в Закона за устройство на територията. По думите й правителството не е успяло да направи закон за управление на държавните предприятия, поради липса на физическо време.

Предстои вот в НС по финансовите въпроси. Както знаем той е безсмислен, но, ако трябва да призная, финансова област, в която можехме и повече да направим, това е в управлението на държавните предприятия, допълни Бобева, цитирана от БТА.

По думите й обаче мерките там биха били драматични - масово съкращение на хора от държавните предприятия и ликвидиране на дружества, което в сегашната икономическата било неприемливо. „Хората са бедни, нямат перспективи, не можем да ги лишаваме от работа“, аргументира вицепремиерът забавянето на реформите в сектора.

Законът за обществените поръчки е най-революционният и най-антикорупционният, каза Даниела Бобева, попитана с кое постижение в управлението най-много се гордее. По думите й този закон гарантира пълна прозрачност.

Твърдя, че договорите трябва да са в интернет, анексите към договорите и протоколите - също, трябва да има външни експерти, а не да се разчита само на администрацията, трябва да има обществен контрол и пълна прозрачност, повтори идеите си за реформа вицепремиерът.

Другото постижение, отбелязано от Бобева, е промяна в Административно-процесуалния кодекс, според която през март-април идната година всички публични институции трябва да обменят информация от публичните регистри помежду си, а не да карат хората да си издават документи.

В отговор на въпрос Бобева коментира, че не е изненадана от позицията на Пламен Орешарски по "Южен поток", тъй като "премиерът винаги е казвал, че трябва да се изпълнят условията и изискванията на ЕК, но има неяснота какво точно означават тези условия.

Припомняме, че в неделя Орешарски обяви замразяването на дейността по газопровода.

Според Бобева има технически детайли, по които трябва да се преговаря. Аз съм технократ човек и не вярвам в големите конспирации, каза вицепремиерът и добави, че е въпрос на изясняване какво точно не харесва Брюксел в проекта.

При преговорите с "Газпром" беше постигнато съгласие за клауза в договора, която да изисква привеждането на проекта в пълно съответствие с изискванията на ЕС. Това даваше абсолютни гаранции, че няма да се нарушават тези правила, заяви Бобева.

Случаят вече трябва да се изясни, каза вицепремиерът и се мотивира - изчерпва се мандатът на Комисията, а и в България предстоят промени, така че това е един от проблемите, които ще се изчистят сравнително бързо.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:23 | 08.09.22 г.
fallback