IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да има национално допитване за изборните правила

Дебатите продължиха повече от три часа, като президентът, който внесе предложението за референдума, отказа да присъства в залата

21:03 | 17.06.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Няма да има национално допитване за изборните правила

Парламентът отхвърли предложенията на президента и на Инициативен комитет за произвеждането на национален референдум по изборни въпроси. Дебатът продължи повече от три часа, съобщи БТА.

НС обсъди днес на извънредно заседание двете предложения за произвеждане на национален референдум по изборни въпроси - едното, внесено от президента на Росен Плевнелиев, другото - от инициативен комитет.

88 гласа бяха "за" провеждането на референдума, 71 против и 26 се въздържаха. От ДПС всички гласуваха против, от КБ един депутат гласува със "за".

Припомняме, че според чл. 66 от Правилника за дейността на Народното събрание, за да бъде одобрено решение, то трябва да бъде подкрепено от поне половината от гласувалите народни избраници. При този вот гласуваха общо 185 депутати, което означава, че за да бъде прието предложението, "за" трябваше да гласуват поне 93-ма депутати. 

Разискванията днес бяха отложени за 16.30 часа, за да бъде отправена отново покана към държавния глава да присъства при дискусията в парламента.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков каза, че е изпратено второ писмо и е получен отговор. Президентът изтъква, че е изложил мотиви, които са станали достояние не само на Народното събрание, но и на цялото общество, добави Миков.

Нека предсрочните парламентарни избори да бъдат съпроводени с национален референдум по изборни въпроси - такъв призив отправи към народните представители Георги Близнашки, председател на  Инициативния комитет (ИК), внесъл в Народното събрание подписката за национално допитване за въвеждане на мажоритарен  елемент в избирателната система, задължително гласуване и дистанционно, респективно електронно гласуване.

Според него мажоритарният елемент ще принуди политическите партии да издигат по-авторитетни личности.

Близнашки посочи, че дистанционното, респективно електронното гласуване, ще се окаже необходимо, когато се вземе решение за задължително гласуване, преди всичко за нашите сънародници зад граница.

Правната комисия отхвърли и двете предложения за  произвеждане на национален референдум, а комисията за взаимодействие с граждански организации и движения не е стигнала до становище.

БСП иска въпросът за референдума да е само за задължително гласуване, което да важи само за гражданите на територията на страната и само за парламентарните избори. Мая Манолова от Коалиция за България поиска да се гласуват отделно трите въпроса в исканията за референдум на Инициативния комитет и на президента.

Против референдум съм за въвеждане на електронно дистанционно гласуване, защото този въпрос не е съобразен с решението на Конституционния съд, който го обявява за  противоконституционно, понеже не гарантира тайната на вота, каза Манолова.

От ГЕРБ и от инициативния комитет искат допитването да се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори. Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева се обърна към политическите партии в Народното събрание да дадат гласовете си в полза на решението, с което се одобрява провеждането на национален референдум за промяна на изборните правила.

Заместник-председателят на ПГ на опозиционната партия Цветан Цветанов аргументира задължителния и електронния вот със създаване на условия за българите в чужбина да гласуват дистанционно, като  така сами "направят условията у нас такива, че да могат да се върнат обратно".

Лидерът на ДПС Лютви Местан обясни изчерпателно, защо движението е против референдума: Проблемът с пороците на политическата система е наш, на нашата собствена непригодност, на нашата  нереформираност, на нашата немодерност на партиите. И ние не  можем да прехвърлим собствената си отговорност върху българските граждани.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 18 rate down comment 7
LuckyYou
преди 9 години
ГЕРБ предложиха да има задължително гласуване, заговори се за гласуване - изведнъж си смениха мнението - трябва да има референдум. ГЕРБ предложиха да има референдум - и сега гласуваха срещу това да има референдум! Типично в техен стил, най-долната партия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 18
abdul
преди 9 години
Не само, как може изобщо някой да си представи, че с задължително гласуване ще промени нещо - дори напротив. Аз вярвам, че в момента българския народ е относително добре представен в парламента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 21
studioaa
преди 9 години
Слава Богу, тази глупост със задължителното гласуване не мина!При положение, че у нас има 1 милион роми и 500 хил. турци само празноглавец би повярвал, че влиянието на ДПС ще спадне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
Eon
преди 9 години
Е много ясно, че няма да има. И самите те знаят, че ако допуснат това нещо поне половината няма да помиришат депутатско място до края на живота им. А с това и далаверките им ще секнат. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още