IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да има национално допитване за изборните правила

Дебатите продължиха повече от три часа, като президентът, който внесе предложението за референдума, отказа да присъства в залата

21:03 | 17.06.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Няма да има национално допитване за изборните правила

Парламентът отхвърли предложенията на президента и на Инициативен комитет за произвеждането на национален референдум по изборни въпроси. Дебатът продължи повече от три часа, съобщи БТА.

НС обсъди днес на извънредно заседание двете предложения за произвеждане на национален референдум по изборни въпроси - едното, внесено от президента на Росен Плевнелиев, другото - от инициативен комитет.

88 гласа бяха "за" провеждането на референдума, 71 против и 26 се въздържаха. От ДПС всички гласуваха против, от КБ един депутат гласува със "за".

Припомняме, че според чл. 66 от Правилника за дейността на Народното събрание, за да бъде одобрено решение, то трябва да бъде подкрепено от поне половината от гласувалите народни избраници. При този вот гласуваха общо 185 депутати, което означава, че за да бъде прието предложението, "за" трябваше да гласуват поне 93-ма депутати. 

Разискванията днес бяха отложени за 16.30 часа, за да бъде отправена отново покана към държавния глава да присъства при дискусията в парламента.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков каза, че е изпратено второ писмо и е получен отговор. Президентът изтъква, че е изложил мотиви, които са станали достояние не само на Народното събрание, но и на цялото общество, добави Миков.

Нека предсрочните парламентарни избори да бъдат съпроводени с национален референдум по изборни въпроси - такъв призив отправи към народните представители Георги Близнашки, председател на  Инициативния комитет (ИК), внесъл в Народното събрание подписката за национално допитване за въвеждане на мажоритарен  елемент в избирателната система, задължително гласуване и дистанционно, респективно електронно гласуване.

Според него мажоритарният елемент ще принуди политическите партии да издигат по-авторитетни личности.

Близнашки посочи, че дистанционното, респективно електронното гласуване, ще се окаже необходимо, когато се вземе решение за задължително гласуване, преди всичко за нашите сънародници зад граница.

Правната комисия отхвърли и двете предложения за  произвеждане на национален референдум, а комисията за взаимодействие с граждански организации и движения не е стигнала до становище.

БСП иска въпросът за референдума да е само за задължително гласуване, което да важи само за гражданите на територията на страната и само за парламентарните избори. Мая Манолова от Коалиция за България поиска да се гласуват отделно трите въпроса в исканията за референдум на Инициативния комитет и на президента.

Против референдум съм за въвеждане на електронно дистанционно гласуване, защото този въпрос не е съобразен с решението на Конституционния съд, който го обявява за  противоконституционно, понеже не гарантира тайната на вота, каза Манолова.

От ГЕРБ и от инициативния комитет искат допитването да се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори. Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева се обърна към политическите партии в Народното събрание да дадат гласовете си в полза на решението, с което се одобрява провеждането на национален референдум за промяна на изборните правила.

Заместник-председателят на ПГ на опозиционната партия Цветан Цветанов аргументира задължителния и електронния вот със създаване на условия за българите в чужбина да гласуват дистанционно, като  така сами "направят условията у нас такива, че да могат да се върнат обратно".

Лидерът на ДПС Лютви Местан обясни изчерпателно, защо движението е против референдума: Проблемът с пороците на политическата система е наш, на нашата собствена непригодност, на нашата  нереформираност, на нашата немодерност на партиите. И ние не  можем да прехвърлим собствената си отговорност върху българските граждани.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
какво стана, бегемане-твоя вожд нали беше по-добър? И да знаеш-по-десни от БСП няма:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
mathematician
преди 9 години
Добре де за кво обвинявате ГЕРБ не мога да разбера.88 гласа бяха "за" провеждането на референдума, 71 против и 26 се въздържаха. От ДПС всички гласуваха против, от КБ един депутат гласува със "за".Не съм следил дебатите, но тези 88 гласа са на ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
абе няма Герб няма Мерб, и БСП, ДПС и квито и формации със съкращения да имат, всичкото ГАД е държавна сигурност и кой и да е от тая пасмина никога и нищо няма да пита никакав народ и те така във вечността ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Кво стана бе ГЕРБ, нали бяхте по-добри и по-различни от БСП/ДПС/и патерицата им Атака?Май не сте много по-различни освен недвусмисленото самоопределение за европейска принадлежност и дясна политика?Искаме допитване за сериозни промени в изборните правила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
"Няма да има национално допитване за изборните правила" - с две думи боли ги *** и ше продължават да праат квото си искат, *** нещастниците долни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Ало опорните точки, я провери информацията извън позитано, кой за, кой против.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
И още нещо - това, че партиите си избират депутатите не е задължително лошо. Когато си купуваме кола (или каквото и да е), гледаме и искаме ли точно определен човек от фирмата изпълнител да ни свърши работата или се доверяваме на избора направен от ръководството на фирмата?! Защо при партиите това да е различно? Има експерти, които не са много харизматични, но си вършат много добре работата. Как такъв човек ще се пребори с някой, който е по-артистичен, но повърхностен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Все пак, има един вид "мажоритарно" гласуване, което аз бих подкрепил - такова без избирателни райони, където за всеки кандидат да може да гласуват от цялата страна (дефакто евроизборите бяха точно такъв вид гласуване). Защото парламента е национален орган, който трябва да се грижи еднакво за цялата страна. Не си представям как всеки депутат ще гледа да се приеме такъв закон, който е по-добър само за неговия избирателен район. За борба по райони си има избрани кметове и те са избрани точно така - мажоритарно (макар че и от това не се забелязва някакъв положителен ефект).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 9
Ricco
преди 9 години
Мажоритарния вот е един голяяяям мит! Единственият ефект от него би бил че ще се намали броя на партиите до 2 основни плюс ДПС (чиято тежест ще стане още по-голяма). И при мажоритарен вот гласуването пак е чисто партийно и партиите пак определят кой да се яви на избори. И най-важното - и сега има възможност за мажоритарен вот чрез независими кандидати. Даже имаше няколко такива на току-що миналите евроизбори. И какво стана - ни един, повтарям - ни един от тях не спечели мандат. Всички мандати ги взеха пак партиите. Да не говорим пък, че при мажоритарен вот една много голяма част от гласоподавателите остават непредставени защото победителят в даден район е само един. Което поставя под съмнение демократичността на такъв вот. В този смисъл (в еволюционен план) мажоритарното гласуване е по-близо до диктатурата и тоталитаризма отколкото пропорционалното където евентуално непредставени в парламента остават само хората, чиито партии не са минали 4%-та бариера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
Eon
преди 9 години
Лъки, нещо си се объркал. В статия пише, че ГЕРБ са гласували ЗА референдума.А иначе е ясно, БСП не иска електронно гласуване - защото електронно ще гласуват предимно млади хора - а аз млад човек не съм видял да гласува за БСП. Не искат и да гласуват задължително тези извън граница - защото видяха на последните избори, че бяха последна дупка на кавала при гласувалите от чужбина.От ДПС са гласували против, защото при мажоритарен вот няма да могат да слагат послушни хора за да вървят далаверите, при БСП е същата ситуация.При мажоритарния вот няма да се издигат по авторитарни личности - ще се издигат личности, които с една идея крадат по-малко (надявам се).ГЕРБ и те да не се правят на ударени, и те са същата стока :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още