IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът отпусна 28 млн. лв. за справяне с бедствия

Училищата във Варна и Добрич, пострадали от наводненията, ще получат 465 хил. лв.

18:15 | 02.07.14 г.
Кабинетът отпусна 28 млн. лв. за справяне с бедствия

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 28,3 млн. лв. за дейности по предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Целевите разходи са предложени от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане и ще бъдат осигурени за сметка на резерва за непредвидени и неотложни разходи.

Средствата са за извършване на превантивни дейности, разплащане на непредвидени разходи за спасителни и неотложни аварийни работи при бедствия, неотложно възстановяване на сгради и инфраструктурни обекти и за възстановяване на жилищни сгради на пострадали от бедствия физически лица.

С друго постановление 465 хил. лв. от резерва за непредвидени и неотложни разходи бяха насочени за подобряване на материално-техническата база в едно държавно и шест общински училища на територията на общините Варна и Добрич, засегнати от наводненията през май.

Директорите на училищата ще изготвят програма, която да планира ремонтите за времето на лятната ваканция. Министерството на образованието ще изисква отчет за предприетите действия и ще извърши проверка на място преди започване на новата учебна година.

Вчера министърът на образованието Анелия Клисарова заяви, че пострадалите училища във Варна и Добрич ще бъдат подпомогнати с отделените допълнителни средства за образование.

„В централния бюджет отделихме 100 млн. лв. допълнително за образование и при тази екстремна ситуация е важно да подпомогнем училищата във Варна и Добрич, пострадали от наводненията“, каза още тя.

Над 30 милиона лева са необходими за възстановяване на инфраструктурата след пороя във Варненска област, показа проверка на областната администрация миналата седмица.

Щетите от наводненията за община Велико Търново ще надхвърлят 20 милиона лева, очаква кметът Даниел Панов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още