fallback

Президентът настоява за спешна ревизия на бюджета

Според Плевнелиев данните за изпълнението на бюджета към средата на годината са "повече от притеснителни" и "неизпълнението на бюджета е сериозно"

11:17 | 07.07.14 г. 13

Президентът Росен Плевнелиев настоява за спешна ревизия на бюджета, за да не се блокира работата на служебното правителство, съобщава БТА.

Плевнелиев очаква също така в оставащите дни на Народното събрание да бъдат предприети мерки в подкрепа на Българската народна банка (БНБ) като силен регулатор, да бъдат адаптирани европейски директиви, както и "доведени докрай някои важни законопроекти", коментира държавният глава по време на откриването на Международната конференция „Дните на математиката в София“.

„Като държавен глава, който ще носи отговорност за служебно правителство, искам да изтъкна неотложността и изключителната спешност и важност на усилията в Народното събрание да се ревизира бюджетът“, каза Плевнелиев.

Той отбеляза, че данните за изпълнението на бюджета към средата на годината са „повече от притеснителни“, както и че „неизпълнението на бюджета е сериозно“.

Президентът заяви, че не бива да бъде блокирана работата на едно служебно правителство заради нежеланието да се каже истината за бюджета в държавата и неговото изпълнение, за разходната му част и за работата на приходните агенции.

Росен Плевнелиев посочи още, че има много консенсусни теми, които са важни и спешни - законодателни инициативи от гледна точка на БНБ и нейната ефикасност в момент на турбуленции; от европейския дневен ред и адаптиране на европейски директиви, както и по теми като енергетика и здравеопазване.

Президентът отбеляза, че ревизията на държавния бюджет е необходима и заради призива на много институции за ревизиране на бюджета на Здравната каса.

Държавният глава апелира на утрешните консултации в парламента „партиите да се обединят около това, че трябва да се обединят“. "Няма друг шанс. Трябва да осигурят кворум и трябва да свършат тези смислени неща, иначе ще търся други възможности, но няма как без работещ парламент в следващите седмици. Има много смислена работа за вършене", заяви той.

Припомняме, че работодателските организации и синдикатите също обявиха, че настояват за незабавно запълване на дефицита в здравеопазването, както и за решения, които да стабилизират енергетиката. Работодателите и синдикатите настояват също така Парламентът да работи до разпускането си единствено по законите, свързани с транспонирането на евродирективи, за да не бъдат налагани санкции на страната.

Организациите обвиняват управляващите, че са се отказали от важните за икономиката въпроси и декларират, че от политическата ситуация в момента няма печеливши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:41 | 12.09.22 г.
fallback