IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Сегашната криза се отразява зле и на хората, и на бизнеса

Датата на изборите трябва да зависи от интереса на гражданите, не от тънки политически сметки, призова президентът

18:00 | 17.06.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Плевнелиев: Сегашната криза се отразява зле и на хората, и на бизнеса

Президентът Росен Плевнелиев е призовал за бързо излизане от политическата криза, в която се намира страната, по време на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност днес, след което стана ясно, че предсрочните избори ще са в периода между 28 септември и 12 октомври.

Политическа нестабилност и липса на реформи според него са двата основни фактора, с които се характеризира в момента България.

Настоящата политическа криза трябва да бъде решена бързо, защото се отразява негативно на хората, на бизнеса, на икономиката, на държавата, посочва Плевнелиев в словото си в началото на заседанието, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Плевнелиев подчертава, че през последните седмици е станало ясно, че в рамките на настоящия парламент е невъзможно структурирането на работещ и устойчив кабинет, който да е в състояние да проведе все по-неотложните реформи и да преодолее критично ниското доверие на гражданите. Държавният глава посочва нуждата да се постигне съгласие за  провеждането на предсрочните парламентарни избори и за тяхната дата.

Той е поискал ясно послание и отговори на въпросите, които вълнуват всички - продължава ли правителството да работи, с каква парламентарна и обществена подкрепа ще се ползва и дали управляващите ще могат да си носят отговорността и да решават проблемите.

Ако това е невъзможно, то може ли в рамките на 42-ото Народно събрание да се постигне друг формат и състав на стабилно правителство? Ако не, то по правилата на демокрацията предстоят избори. Само след като дадем отговор и решение на този въпрос, можем да пристъпим към други важни стъпки, гарантиращи плавния преход към новото 43-ото Народно събрание, заявява той.

Датата на изборите би следвало да зависи не от тънки политически сметки, а от интереса на гражданите. Влизането в спиралата на трайна нестабилност и тежко политическо противопоставяне днес е най-голямата заплаха за България, предупреждава Плевнелиев.

Според него е необходимо време за подготовка, за да не се постави под съмнение легитимността на изборния процес и изборните резултати. 

За мен е особено важно какво ще се случи след тези избори – ще имаме ли стабилно Народно събрание и правителство, което да се ползва с доверие и подкрепа, за да може успешно да проведе необходимите реформи, е допълва той.

Плевнелиев призовава да се оставят партийните страсти на заден план и да се покаже на народа друго, по-конструктивно лице на политическия елит в страната.

Президентът е поискал да се направи анализ на най-важното, което трябва да се свърши в следващите месеци от парламента и изпълнителната власт, като е апелирал да се покаже стремеж за съгласие и решаване, а не за задълбочаване на кризата.

Сред въпросите, които е важно да бъдат обсъдени, са дали е необходима актуализация на бюджета; възможна ли е газова криза в страната покрай конфликта Русия-Украйна; как да се мотивират общините и бенефициентите да ускорят усвояването на еврофондовете; Споразумението за партньорство с ЕК; проекта "Южен поток", който трябва да се приведе в съответствие със законодателството в ЕС. Споразумението за партньорство с ЕК за 2014 – 2020 година също не търпи отлагане. Има отдавна нереформирани сектори, които генерират трайна нестабилност – например здравеопазване, енергетика и др.

Плевнелиев е поставил и темата за българския комисар в следващата Европейска комисия.

Не си представям днес да дебатираме конкретни имена, но се надявам да излъчим към гражданите и към европейските партньори ясен сигнал, че България може по един достоен начин да определи своя комисар, е допълнил Плевнелиев. Той иска излъчената кандидатура да е с доказани качества, с висока репутация на европейската сцена, за да получим добър ресор и защитим ефективно българския национален интерес.

"Основната задача е да се успокои нацията. Народът не е разделен, но има голяма опасност моделът на взаимна неприязън и тежка политическа конфронтация да промени това", са били думите на президента.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
я дефинирай "легитимни" и после ми кажи кой е органа, който преценява кой е легитимен и кой не:) Що ли ми се струва, че не ти си човека, който ще реши кой какъв е:) И трето-я ми кажи, ако едно правителство не е легитимно какво трябва да се случи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
milioner4e
преди 9 години
Защо го обръщаш на кръчмарски и каруцарски. Парламента нито правителството са легитимни и всички много добре го знаем това. Няма как да е легитимно с нарушен ден за размисъл и доказан фарс, който отврати 700 хиляди души да гласуват. Не става въпрос дали гласовете са отивали в ГЕРБ, БСП или който и да е. Просто това не е редно. Ако се случи сценария, който говориш може би е най-добре или второто най-добро, защото ще са принудени на широка коалиция. И не знам какво е виновен Роската, че Местан ви разтури мурафета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
И кой я предизвика тази криза бре, Жужко? По какъв закон или регулация резултатите от избори за евродепутати трябва да пренареждат легитимно избран национален парламент и правителство?Ами ако наесен БСП вземе 28% а ГЕРБ 27.5 % какво правим? Протести и пак избори напролет ли? До кога?Ами ако РБ и *** не минат 4% и пак изгледат тортата през витрината като лани, ще си върнат ли депутатите от европарламента, щото сега се пънат вече да редят служебно правителство тук?*** мааави нагла!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още