IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите - на 5 октомври, на 6 август се разпуска НС

Нов кабинет в рамките на този парламент няма да има, заяви държавният глава

18:34 | 29.06.14 г. 6
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Предсрочните избори ще бъдат на пети октомври, а 42-рото НС ще бъде разпуснато на 6 август и ще бъде назначено служебно правителство.

Това съобщи президентът Росен Плевнелиев след продължилите почти пет часа консултации между парламентарно представените партии и тези, които получиха мандат в ЕП - Реформаторския блок и България без цензура.

"Гордея се с конструктивния подход, с диалога, с решителността и с отговорността, с която днес лидерите на парламентарно представени политически сили в българския и в Европейския парламент се отнесоха към своята мисия", коментира Плевнелиев.

Президентът беше категоричен, че в рамките на този парламент е невъзможно да има нов кабинет.

Оставката на правителството ще бъде съобразена с необходимото по Конституция време за провеждане на консултации и формиране на служебно правителство, заяви Плевнелиев. Точна дата, на която кабинетът Пламен Орешарски ще подаде оставка, не беше посочена. 

Държавният глава заяви, че съставянето на служебното правителство е приоритет на президента. Той допълни обаче, че преди да определи състава му, ще проведе консултации с политическите партии, представени в националния и в Европейския парламент.

Служебният кабинет трябва да работи два месеца преди датата за предсрочните избори, което означава, че кабинетът "Орешарски" ще продължи да управлява почти до края на юли. Според Радан Кънев от Реформаторския блок най-късната възможна дата е 25 юли. Преди разпускането на НС по Конституция президентът трябва да проведе консултации с ГЕРБ, БСП и трета партия за съставяне на нов кабинет, те да върнат мандата, което трябва да стане до 6  август. На 6 август държавният глава ще разпусне парламента и ще назначи служебен кабинет.

След политическите консултации в парламента миналата седмица, на които политическите лидери се разбраха датата на изборите да бъде пети октомври, се появи информация, че се обсъжда сценарий да бъде съставен експертен кабинет в рамките на това НС, който след това да продължи да работи като служебен. Лидерът на ББЦ Николай Бареков лансира подобна идея - за кабинет на националното спасение без политици.

След днешните разговори при президента Росен Плевнелиев обаче стана ясно, че този сценарий няма да се реализира.

Още новини за България четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Вината за ставащото е на всички управлявали и управляващи партии в българския парламент, защото са актьори на задкулисието, което винаги досега не е било компрометирано.БСП/ГЕРБ/ДПС/АТАКА въпреки публичната си война не правят нищо за промяна на статуквото и изобличаване на задкулисието а са обикновени участници в ролите, които са им определили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Ползвам цитат от коментар на Graf в съседната тема:"Кой дърпа конците на Цацаров?Кой ползва ресурсите на Пеевски, за да може шопара да клати цялата страна?Ако избирателят не е ***(съмнявам се) ще остави в опозиция и БСП, и ГЕРБ, и ДПС.За да се изясни въпросът с Кой. Защото шопарът стана *** по времето когато управляваха НДСВ + ДСП, после БСП+НДСВ+ДПС, а накрая наля мощ, килограми и самочувствие по времето на ГЕРБ. За тази, последната година, просто ги изконсумира.Кой създаде това животно?"Цацаров е масон и според документите покрай едни съдебни дела е член на пловдивската масонска секта заедно с Георги Първанов и Цветан Цветанов, Плевнелиев също е масон само че е член на високопоставена европейска ложа. Гадовете продължават да си стоят в сянка и уж се карат и воюват помежду си а всъщност точно по този начин управляват България, държат я в бедност и продължават да я дърпат надолу.БСП/ДПС/ГЕРБ въпреки очевидните различия са слугинаж на едно и също задкулисие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Изборите - на 5 октомври, на 6 август се разпуска НС"Очаквайте СМЕТКАТА! ;) Вижте, как усилено пишат на снимката!!! Избирателя ще е като героя от филма "Господин за един ден" /пардон година/! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Изборите - на 5 октомври, на 6 август се разпуска НС"Очаквайте СМЕТКАТА! ;) Избирателя ще е като героя от филма "Господин за един ден" /пардон година/! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Lucifer
преди 9 години
у наше село *** веке нема, оти и село нема , ама ония изчезнаа още с последния празен курник...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
krasssen
преди 9 години
Какви мъдри и невинни физиономий в една нещастна ошмулена и изчезваща държава!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още