IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Нека политическата ситуация не спира важните реформи

Синдикатът очаква нова философия за Бюджет 2015 независимо от развитието на политическата обстановка

13:45 | 18.06.14 г.
КНСБ: Нека политическата ситуация не спира важните реформи

И КНСБ се присъедини към апела на бизнеса за осигуряване на ефективно функциониране на всички държавни служби и министерства за времето до формирането на ново Народно събрание и Министерски съвет. Преди дни от Българската търговско-промишлена палата изразиха безпокойство от застой в работата на администрацията заради усложнената политическа ситуация.

В декларацията на Изпълнителния комитет на КНСБ за политическата и социално-икономическата ситуация в страната, разпространена до медиите, Конфедерацията апелира към всички политически сили и институции за отговорно поведение при доработването на текстовете от Споразумението за партньорство за периода 2014-2020 г. и подготовката за неговото окончателно подписване.

От синдиката приветстват постигнатото вчера на Консултативния съвет за национална сигурност споразумение за насрочване на предсрочни избори в периода 28 септември - 12 октомври. Но настоява за законодателно гарантиране на основни трудови и социални права на гражданите, недопускане неплащане на заработени заплати и трупане на нови дългове към работниците и служителите.

Политическата ситуация да не бъде повод за сключването на нови колективни трудови договори в ключови сектори, като здравеопазване и образование, настоява още КНСБ. Предприемането на ефективни мерки за повишаване на доходите още до края на настоящата година и осигуряване на устойчивия им ръст от 2015 година също не трябва да зависи от политическата ситуация, смята лидерът на синдиката Пламен Димитров.

КНСБ очаква и нова философия за Бюджет 2015 - макроикономическа стабилност и растеж на БВП, базиращи се на ускорено възстановяване на пазара на труда, ръст на потреблението и инвестиционната активност. Както и отстояване на националните интереси при продължаване работата по развръзката на проблемите около газопровода „Южен поток“ при стриктно спазване на европейските изисквания.

Предприемане на конкретни стъпки за реализиране на съвместно разработената от синдикалните федерации към КНСБ и браншовите работодателски организации визия за възраждане на българската индустрия и развитие на ключовите й сектори, настоява синдикатът.

Конфедерацията апелира държавният глава и парламентарно представените политически сили да чуят гласа на синдикатите и бизнеса по съдържанието на предстоящите ключови икономически и социални реформи и при определяне на приоритетите в дейността на законодателната и изпълнителна власт до провеждането на предсрочните парламентарни избори, се казва в декларацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още