IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководството на "Топлофикация-София" може да бъде сменено заради вложения в КТБ

Към момента на затварянето на банката дружеството е имало около 60 млн. лв. по разплащателна сметка и 10 млн. евро на депозит

20:57 | 15.07.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ръководството на "Топлофикация-София" може да бъде сменено заради вложения в КТБ

Другата седмица ще стане ясно дали ще бъде сменено ръководството на "Топлофикация - София" заради депозитите й в Корпоративна търговска банка, които са близо 80 милиона лева, съобщава БНР.

Няма затруднения с оперативните и ежедневните плащания на дружеството, е уверил председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Той е уточнил, че значителна сума от средствата са предвидени за инвестиционната програма на дружеството.

Герджиков е поставил въпроса за отговорността на изпълнителния директор на "Топлофикация" Стоян Цветанов и оставка на ръководството: 

"Изпълнителният директор заяви, че към този момент няма никакви затруднения с разплащанията на "Топлофикация-София". Дружеството изпълнява всички оперативни разходи, заплати, осигуровки, и че дори днес е превело към "Булгаргаз" 6 000 000 лева. Към момента на затварянето на КТБ, дружеството е имало около 60 милиона лева на разплащателна сметка плюс 10 милиона евро на депозит, който е бил натрупан от продажба на въглеродни емисии.

Става въпрос и за евентуална оставка на изпълнителния директор, евентуално поемане на отговорност за това, че такава голяма сума е поставена под някакъв риск и още повече, ако нещата се развият неблагоприятно и дружеството наистина загуби тази огромна сума. Другата седмица общинският съвет ще обсъжда този въпрос, ако дотогава, разбира се, не постъпи оставка от изпълнителния директор и, както си е в правомощията на Общинския съвет, ще бъде взето решение, дали ще бъде сменено ръководството." 

Днес от БНБ обявиха, че ако не бъде постигнат законодателен консенсус относно КТБ и дъщерната й Креди Агрикол, банките ще отворят на 21 септември, когато изтича 3-месечния специален надзор върху тях. Първоначално се планираше трезорите да отвори идния понеделник - 21 юли.

Съгласно сега действащата законова база (чл. 115, ал. 3 от Закона за кредитните институции), максималният срок на специалния надзор е до 6 месеца, но в конкретния случай БНБ е наложила срок от 3 месеца, припомниха от банката. 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Борса
преди 9 години
За чий Софийска община е мажоритарен акционер в "Общинска банка" след като не държи там парите на общинските си дружества? Много глави трябва да паднат покрай КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Какви са тези милиони на депозит ?Нали имаха много милиони дългове към БулгарГаз ??Еиии .... на никого да не вярваш в тази республика, вече !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още