IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът: По-добре е жизнената част от КТБ да продължи да работи

Този вариант е за предпочитане пред стандартната схема на затваряне на банката и обезпечаване на вложителите до 100 хил. евро, заявиха от правителството

16:14 | 15.07.14 г. 16
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Правителството продължава да счита, че вариантите, при които жизнената част от КТБ с подкрепа от страна на БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете и Правителството продължава да работи, са за предпочитане пред стандартната схема на затваряне на банката и обезпечаване на вложителите до 100 хил. евро, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Подобни варианти по никакъв начин не оправдават и не прикриват евентуални некоректни длъжници или лица, които са ощетили банката, се посочва в съобщението. Тези варианти обезпечават нормалното функциониране на десетки български фирми и могат да минимизират съвкупните загуби за обществото от прекъсването на работата на тази, сравнително голяма българска банка, пише още в него.

По-рано днес от БНБ съобщиха, че продължават работа по процедурата на специален надзор относно КТБ поради липса на съгласие относно предложения от нея и правителството законодателен подход за разрешение на проблемите в КТБ.

Поради липсата на консенсус КТБ и Креди Агрикол няма да отворят врати на 21 юли, уточниха от пресцентъра на БНБ за Investor.bg. Ако до края на седмицата бъде постигнато споразумение по законодателните промени, които да позволят на двете финансови институции да отворят в понеделник, това ще се случи.

Правителството ще продължи да подкрепя усилията на БНБ за намиране на цялостно решение относно КТБ, посочват от пресцентъра на МС. Безспорно е, че гарантираните съгласно закона депозити в рамките на до 100 хил. евро (196 хил. лева) ще бъдат изплатени по действащото законодателство, за което правителството ще съдейства с необходимия финансов ресурс, пише в съобщението.

Правителството ще продължи да участва в консултациите на всички нива за намиране на конструктивното и работещо решение относно казуса КТБ.

От пресцентъра отново призовават политическите сили за диалог в името на стабилността на държавата и за въздържане от непремерено политическо говорене по темата.

Темата за КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Тези варианти обезпечават нормалното функциониране на десетки български фирми -само обезпечението да не е с пари от надлимитни депозити
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
"По-добре е жизнената част от КТБ да продължи да работи"ми като не се знае има ли жизнена част и коя е тя , как ще работи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 5
penman
преди 9 години
Закона е доста точен - гарантирани са влогове до 1000000 евра. Който е бил привлечен от нереалистично високите лихви на КТБ (пирамидите у нас през деветдесетте години по същия начин излъгаха доста хора) нека си понесе последствията. Няма хората, който имат здрав разум, да плащат за алчността на шепа неразумни ***! Всички трябва да кажем не на разбойниците, които искат да ни набутат да плащаме милиарди заради тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 5
многодобре
преди 9 години
По-добре е това правителство да си ходи и да престане с пробутването на "добрите" си намерения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 0
Nikola666
преди 9 години
За какво си постнал този линк?Ако е за да ни убедиш че БСП, ДПС и цялото правителство са престъпници - ние това много добре си го знаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 9 години
Даааа вече не се говори за ОСТАВКАТА, а всички са "спасители". Между другото да отворя една дискусия за желаещите - Споделете вашите спомени или за какво вече не се говори в държавата.Като начало давам няколко теми за размисъл:1. Какво стана с личният стоматолог на ББ и ЦЦ? Спомняте ли си за един човек, който питаше дали боли като им вадят зъбките?2. Един депутат от ГЕРБ, който мина при палачинката да помните. Ако се замислите ще се сетите, че го бяха пратили до Германия да донесе едни дискове. Е, донесе ги. И много хора млъкнаха. В Германия още събират пари за държавната хазна само със страха от дисковете. А в БГ, страхуват... Хм, дали има връзка и с КТБ?3. Помните ли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Именно, хиляда милиона са доста милиони, а тук става дума за три хиляди и петстотин милиона това са много доста милиони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
V.At.
преди 9 години
Не се хвайщайте за числото. Хилиада милиона са доста милиони. Ако не сте разбрали. Препоръчвам Ви да четете непредубедено. НИКЪДЕ, повтарям никъде не съм изказал подобно твърдение. Ако не разбирате от ирония, хм, случва се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
V.At.
преди 9 години
И още нещо не разбирам:"Правителството ще продължи да участва в консултациите на всички нива за намиране на конструктивното и работещо решение относно казуса КТБ"Миналата седмица г-н Орешарски каза, че след 21 ще подаде оставка. Това актуално твърдение ли е? Защото в противен случай правилния изказ е "Правителството ще продължи в следващите десетина дни ...."Не държа на оставката, но мисля, че трябва да се държи на думата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 5
абитуриент
преди 9 години
http://***.faktor.bg/mnenia/intervyu/24330-grigor-lilov-sik-i-vis-ne-mogat-da-sasipyat-balgariya-no-mafiyat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още