IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миков: Играта с кворума урони престижа на Парламента, не на управляващите

Има известно несъгласие между управляващите и мандатоносителите за актуализацията на бюджета, посочи председателят на НС

08:36 | 24.07.14 г.
Миков: Играта с кворума урони престижа на Парламента, не на управляващите

42-то Народно събрание се опита да отговори на очакванията на хората, излезли на улицата през февруари 2013 година, заяви Михаил Миков пред Нова телевизия. Според него депутатите са извършили значително количество работа в тази посока. 

Този Парламент ще остане в историята с големия брой провалени заседания заради липса на кворум. За една година тези заседания са били 16-20, но са компенсирани с почти същия брой извънредни заседания, обясни Михаил Миков. Според него бойкотът от страна на опозицията е уронила престижа не на управляващите, а на институцията Народно събрание като цяло.

За Миков опозицията има „кривото разбиране”, че демокрацията означава, че "или имаме цялата власт или разбиваме всичко".

Председателят на парламента обясни още, че изборите за Европейски парламент са оказали негативен натиск върху мандатоносителя и това е довело до оставката на правителството.

Една от сериозните грешки на управляващите е назначението на Делян Пеевски, което е довело до бързо намаляване на доверието и появата на натиск срещу правителството и депутатите, посочи още Миков.

Той призна, че в последните седмици има и известни несъгласия между правителството и мандатоносителя по отношение на ревизията на държавния бюджет. „Актуализацията прилича на подписването на непопълнен чек за бъдещи правителства”, каза той.

Председателят на отиващия си парламент направи коментар и за ситуацията около Корпоративна търговска банка (КТБ). Според него това нямаше да има такъв ефект, ако държавни институции не са били ползвани като „лостове в сблъсъка”.

„Корпоративното влияние върху политиката придоби важно значение през последните години”, допълни още Михаил Миков.

Народното събрание е спестило част от разходите си – например не са проведени обществени поръчки за закупуване на нови автомобили, като средствата ще бъдат върнати в държавния бюджет. От глоби за неприсъствие в пленарната зала администрацията на парламента е събрала 700 хил. лева, допълни още Миков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още