IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Миков: Няма необходимост от ревизия на бюджета

Финансите на държавата не са застрашени, категоричен е председателят на Народното събрание

11:14 | 12.07.14 г.
М. Миков: Няма необходимост от ревизия на бюджета

Няма необходимост от актуализация на държавния бюджет, категоричен беше в студиото на „Седмицата” по Дарик радио председателят на Народното събрание Михаил Миков. Според него, ако страната не беше в предизборна обстановка, нямаше да има искания за ревизия на бюджета.

Миков посочи, че приходната част действително е „напрегната”, но се изпълнява, макар и малко под планираното. Има и позитивни параметри за второто полугодие. „Реализацията на „Южен поток” например ще внесе над 1 млрд. лева приходи от ДДС в републиканския бюджет”, зави още той.

Председателят на Народното събрание беше категоричен, че страната ни има интерес от реализацията на проекта и той ще бъде реализиран. За него процедурите за избор на изпълнител са проведени коректно. В ЕС има и примери за изключенията за „морски газопровод” – „Северен поток” или ТАНАП, ето защо и тази дерогация ще бъде одобрена, убеден беше още Миков.

Михаил Миков коментира и необходимостта за актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Според него първо трябва да се види откъде идват повишените разходи. През последните години средствата в здравната система се повишават два пъти, в същото време пациентите намаляват, а като цяло усещането не е за подобряване на ситуацията, допълни още той и посочи, че причината е здравната реформа, която така и не се случва.

„Доколкото разбирам рискът не е, че в момента няма средства. Рискът е, че когато няма заседаващо Народно събрание може да се наложи актуализация”, обясни още председателят на парламента.

Според него обаче практиката от години е последните месеци на годината да се покриват със средствата на касата от бюджета за следващата година. Затова и е необходимо към момента да се изчака какво предложение ще внесе Министерския съвет.

Нужен е анализ на предложенията и преди да се коментира искането за пълното покритие на влоговете в КТБ, обясни още Михаил Миков. Той допълни, че трудно си представя как са изнесени милиони в брой и как са правени злоупотребите за няколко милиарда без да е „светнала червената лампичка” на регулаторните системи.

Миков беше категоричен, че финансите на държавата не са застрашени във връзка с КТБ и по принцип. Той коментира, че „застрахованите” влогове в КТБ са на стойност над 2,6 млрд. лева, а във Фонда за гарантиране на влоговете има около 2 млрд. лева. В същото време обаче държавата има достатъчно средства, с които да гарантира влоговете на банките, обясни Миков, сочейки средства на БНБ, които не са свързани с нормалното функциониране на валутния борд, и фискалния резерв.

Според председателя на праламента промяна на датата на изборите не е добър сигнал след договорката между всички парламентарно представени сили. Той не постави под съмнение и обещанието на премиера Пламен Орешарски, че ще подаде оставка на 23-25 юли.

Михаил Миков обясни още, че има възможност и 42-то Народно събрание да издигне кандидатурата на българския еврокомисар. Той обаче отказа да коментира номинации с думите: „Нека правителството реши кой ще бъде”.

Миков посочи още и че би участвал в битката за избор на нов председател на БСП, ако получи достатъчно номинации. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още