IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите срещу Русия няма да ни се отразят пряко, според Кристиан Вигенин

Кристалина Георгиева да коментира и външнополитически теми, препоръча външният министър в оставка

15:09 | 31.07.14 г.
Санкциите срещу Русия няма да ни се отразят пряко, според Кристиан Вигенин

Санкциите, които наложи ЕС на Русия заради кризата с Украйна, няма да се отразят пряко на България, убеден е министърът на външните работи в оставка Кристиан Вигенин.

Той уточни, че на практика финализирането на процедурата приключва днес и затова не може в детайли да говори по самите елементи на санкциите.

Иска ми се това да бъдат последните санкции, които се налагат по отношение на Русия, защото всички следващи стъпки, ако се върви в тази посока, биха могли да доведат и до потенциални загуби за България, отбеляза Вигенин, цитиран от БТА.

На въпрос дали ще бъдат засегнати проектите по модернизация и ремонти на руска техника Вигенин уточни, че тези санкции няма да засегнат вече действащи договори.

Кристиан Вигенин каза, че подкрепата, декларирана от премиера в оставка Пламен Орешарски на 16 юли за кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител за външната политика, не е била едностранна, а той самият също е изразил такава подкрепа.

Ако съм имал известен критичен тон по отношение на процедурите, те не са свързани с личността на Георгиева, а с начина, по който едностранно от президента тази кандидатура беше обявена в телевизионно предаване, коментира Вигенин.

Според него е можело и е било нужно да има консултации, да се обмисли кои са важните за България ресори и кои са подходящите кандидати.

Ако Кристалина Георгиева има амбициите да заеме този пост, мисля, че сега е времето да започне да коментира и външнополитически въпроси, препоръча Вигенин. Хубаво е междувременно да се водят разговори за възможни други ресори, посочи още той.

Вигенин отбеляза, че постът върховен представител за външната политика е представителен, но преките ползи за страната ни от него са по-малки, отколкото от някои други ресори, които не изглеждат чак толкова престижни.

Според него би било добре да се проведе някаква форма на консултации какви са очакванията от българския еврокомисар.

Която и да е номинация ще получи и моята персонална подкрепа, декларира Вигенин. Той отбеляза, че като външен министър се е срещал с Кристалина Георгиева, обсъждали са важни въпроси и не са имали противоречия. Въпросите, които повдигнах, са изцяло принципни, подчерта той.

Иначе Вигенин обобщи резултатите от работата си като външен министър с висока оценка.

„Излизам от министерството с чувството на изпълнен дълг към държавата, към българската външна политика“, отчете той.

Министърът в оставка коментира, че изминалата година е преминала в сложна вътрешнополитическа среда, но въпреки всичко българската външна политика е била стабилна, предсказуема и е постигала своите цели.

Вигенин коментира, че тази година е била изцяло доминирана от събитията в Украйна. Това ще бъде и ще продължи да бъде изпитание и за следващото правителство, не само за България, но и като цяло за ЕС и НАТО, допълни той.

Министърът посочи още, че е посетил всички столици на страните, през които минава "Южен поток". Всяка една от тези страни държи на този проект, той е важен за енергийната сигурност на Европа като цяло, но особено на Югоизточна Европа и част от страните от Централна Европа, коментира той. Разчитам, че диалогът между ЕК и руската страна ще продължи, посочи Вигенин.

Страна член на ЕС не може да реализира проект, който не е по европейските правила, но има много детайли, които при добра воля могат да бъдат решени, подчерта Вигенин. Той отбеляза, че въпреки кризата в Украйна, този проект не трябва да става жертва на тази криза.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още