IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязко намаляват заловените фалшиви стоки по българските граници през 2013 г.

Китай е основният източник на фалшиви стоки в ЕС - 66% от всички задържани стоки идват от азиатската страна, сочи доклад на Еврокомисията

15:07 | 03.08.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рязко намаляват заловените фалшиви стоки по българските граници през 2013 г.

През 2013 година има значително намаление на заловените фалшиви стоки по границите на България, става ясно от последния доклад на Европейската комисия, посветен на фалшивите стоки в общността.

Данните показват, че през миналата година са конфискувани 562 хил. стоки, което е със 72% по-малко спрямо 2012 година. В предходната година по българските граници са конфискувани малко над 2 млн. стоки, за които е имало подозрения, че нарушават интелектуалната собственост.

Самите случаи на нарушения по границите също намаляват, макар и в не толкова сериозни граници – в рамките на 8 на сто до 429 случая за цялата 2013 година.

Като цяло експертите от ЕК отчитат спад на заловените фалшиви стоки по границите на общността. През миналата година са били конфискувани почти 36 млн. стоки, което е понижение от 10%, а регистрираните инциденти са 86,8 хил.

Най-много от случаите на заловени фалшиви стоки са регистрирани от митническите служители в Германия – 20,7 хил., което е намаление от 9% на годишна база. За сметка на това обаче задържаните стоки се увеличават с 22% до малко над 3 млн. броя.

Най-сериозен ръст на заловените стоки има по границите на Полша – от 786% до 2,4 млн. броя. Със 713% пък намаляват фалшивите стоки, заловени по границата на Малта. През 2013 година фалшивите стоки, конфискувани от малтийските митнически служители са били 1,7 млн.

Данните на ЕК показват, че сред задържаните фалшиви стоки най-голям е делът на дрехите (12%) и лекарствата (10%). 

Китай продължава да е основният източник на фалшиви стоки — 66% от всички задържани стоки са от поднебесната империя, а 13% са от Хонконг. Други държави обаче са били основни страни на произход за определени категории стоки, например Турция — за парфюми и козметични продукти, а Египет — за храни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
при всяка смяна на правителството стават "залавяния" на разни фалшиви стоки или наркотрафиканти, просто смяна малко на преките шефове от новото правителство и после пак няма нито фалшиви стоки нито квото и да било да следващото правитлство ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 9 години
;) все корелационни връзки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 9 години
Както и митническите приходи . Наблюдава се корелация между двете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още