IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти към социалното министерство подготвят реформи в осигуряването

Оптимизиране на приходите в осигурителната система и пенсионната реформа са сред приоритетите

16:44 | 15.08.14 г. 2
Експерти към социалното министерство подготвят реформи в осигуряването

Варианти за реформи в осигурителното законодателство започнаха да обмислят експерти в рамките на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система към министъра на труда и социалната политика.

От днес съветът възстанови работата си, съобщават от социалното министерство.

В мандата на служебното правителство съветът ще подготви различни варианти за оптимизиране на приходите в осигурителната система. Останалите предложения за реформи ще са свързани с ранното пенсиониране на работещите при тежки условия на труд, механизмите за определяне на пенсионната възраст, инвалидните пенсии, допълнителното пенсионно осигуряване.

Отпускът по майчинство и временна нетрудоспособност също ще бъде преразгледан.

Вариантите на реформи ще бъдат предложени на следващото редовно правителство и парламент, уточняват от ведомството.

Съветът ще отчете свършеното в края на мандата на служебното правителство.

В новия състав на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система влизат 25 експерти. Сред тях са представители на различни държавни ведомства, на синдикатите, работодателите, НАП, НОИ, КФН и други.

Засега е ясно, че служебното правителство ще остави няколко варианта с финансови разчети за реформи в пенсионната система. Вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков вече обяви, че поддържа идеята фактор за нарастване на възрастта за пенсиониране да бъде очакваната продължителност на живота, тъй като този автоматичен механизъм би довел до предсказуемост и доверие в системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
serafima
преди 9 години
За писалия минус тук. За два месеца не е възможно да се направи такава реформа, не го ли схващаш? При това няма Народно събрание, което да обсъди и приеме реформата. Какъв е смисълът тогава от нея? Понякога се питам дали мислят някои освен политически и се нервят като бик на червено, та и на БСП. Понеже Данчо Христосков не го свързат с червено с основание, но примиерът е комунист по природа и приятел на други комунисти прецедента и Боко, значи е напредничав.Ха-ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 9 години
Реформите са необходими, но дали са в компетенциите на едно служебно правителство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още