IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ постави допълнителни условия за проучванията за нефт и газ в блок "Вранино"

Категорично е забранено използването на неконвенционални методи при търсенето на синьо гориво

12:40 | 09.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МОСВ постави допълнителни условия за проучванията за нефт и газ в блок "Вранино"

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е поставило допълнителни условия на компанията „Парк Плейс Енерджи Корп“, която получи одобрение на работна програма за търсене на природен газ в Добруджа.

Това става след изразени опасения, че е възможно да се използват неконвенционални методи за добив, въпреки че сега това е забранено от българското законодателство, и да бъдат замърсени подземните води в Добруджа. В отговор екоминистърът Светлана Жекова съобщи, че към момента не е издавано разрешение за търсене и проучване на нефт и газ, а е одобрена работна програма на дружеството.

Сега министерството е поставило допълнителни условия на инвеститора, според които категорично се изключва възможността за използване на неконвенционални методи (фракинг и др.) за търсене на нефт и газ. Освен това компанията трябва да предостави информация за общия ефект от отделните дейности в тяхната съвкупност, по отношение на територията на Блок „1-11 Вранино”, подземните водоносни пластове и защитените зони.

От екоминистерството припомнят, че договорът за търсене и проучване е подписан между министъра на икономиката и енергетиката и „Парк Плейс Енержи Корп“ през април 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още