IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кенанов: Актуализацията на бюджета на НЗОК ще даде спокойствие за системата

Парите са налични, трябва само разрешение за тяхното харчене, смята членът на Надзорния съвет на здравния фонд

09:36 | 26.09.14 г.
Кенанов: Актуализацията на бюджета на НЗОК ще даде спокойствие за системата

Актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще даде спокойствие на цялата система, а и на пациентите. Това заяви в ефира на телевизия Bulgaria on Air членът на Надзорния съвет на здравната каса Петко Кенанов.

Той беше категоричен, че исканите 100 млн. лева са налични в бюджета на Касата от остатъци от минали години. Единствено трябва да бъде дадено разрешение тези средства да бъдат похарчени по предложените пера.

"Актуализацията на бюджета ще помогне на НЗОК да се разплаща до края на годината", допълни още Кенанов.

Припомняме, че на последното заседание на 42-то Народно събрание беше одобрено предложението на правителството на Пламен Орешарски за актуализацията на средствата в здравния фонд. Тогава бяха отпуснати 225 млн. лева допълнително и се очакваше сумата да бъде достатъчна докато се формира ново правителство. 

Кенанов коментира и хроничната липса на средства в НЗОК. Според него няма държава в света, на която да й стигат парите за здраве.

Едно грешно решение на 41-то Народно събрание у нас пък е причината много хора да не плащат здравните си осигуровки, смята той. Кенанов напомни, че преди няколко години беше одобрено предложението на правителството на Бойко Борисов да бъдат прехвърлени почти 1,5 млрд. лева от бюджета на Здравната каса в държавния бюджет.

Това са били пари от здравни осигуровки и прехвърлянето им е дало грешен сигнал за потребителите, защото е станало ясно, че всеки може "да бърка в здравните досиета", обясни експертът.

Кенанов посочи, че има няколко стъпки, които могат да намалят „течовете” от бюджета на Касата. Една от тях е въвеждането на електронни здравни карти. Друго предложение на експерта е броят на болниците „ да не расте като гъби след дъжд”, а да бъдат правени предварителни разчети.

В момента в началото на годината се изготвя бюджет на НЗОК, а в следващите месеци се присъединяват и нови болници, което не е било предвидено в първоначалните сметки. По този начин бюджетът на институцията се оказва с дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още